9.09.2009

Neden Fiorentinalıyım ben?

Blog sayesinde yeni tanıştığım bir abimle Gmail üzerinden konuşurken bir soru geldi: Fiorentinalı olmanı Batigol'e mi borçluyuz yoksa Terim dönemine mi?

Ben de kendisine cevabımı verdim ve gayet güzel bir post konusu çıktı ortaya, bugüne kadar bu kadar detayıyla yazmadım sanırım Fiorentina sevgimin sebebini. Neden Avrupa'da o kadar takım dururken ben Fiorentinalıyım? Cevabı şöyle:

Fiorentinalı olmamın ilk sebebi Baggio'dur aslında. 94 Dünya Kupası'nda 6.5 yaşında bir ufaklık olarak televizyon başındaydım. Futbolla ilgili ilk ciddi imtihanımdır o. Nijerya-Bulgaristan maçını benden 1 yaş büyük kuzenimle izlemiştim, o Nijerya olmuştu ben Bulgaristan, çünkü orada "Stoçkov" diye adam vardı ve çok iyi oyuncuydu. Nijerya 3-0 kazanınca ben ağlamaklı olmuştum o maçtaki favorim kaybettiği için. Ve o turnuvada o maçtan sonra İtalya'yı tuttum. Finale kadar 10 numaralı atkuyruklu cisim benim hayalimdeki futbolcu profilini oluşturuyordu. Baggio finalde o penaltıyı kaçırmıştı, hoş atsa bile Brezilya sonraki penaltıyı atıp kupayı yine alabilirdi ama kabak Baggio'nun başına patlamıştı bir kere. O gün Baggio kimdir nedir diye kendisine hayran oldum, bir de baktım ki Fiorentina'yı tutuyormuş bu atkuyruklu adam. Öğrendiğimde 6.5-7 değil 8-9 yaşımdaydım sanırım. Ya da 7 de olabilirim, emin değilim, zaten konu da yaşım değil şu an. Kupa sonrası bir yaz günü de okumuş olabilirim hakkındaki yazıyı. Baggio Fiorentinalıysa ben de öyleyim dedim ve öyle kaldı. Batistuta zaten hayatımda gördüğüm en güzel gol atan adamdı, Fiorentina'yı o yüzden biliyordum ama ben bu takımı tutuyorum demiyordum. Baggio'nun çocuk aklıma etkisi, üzerine Batistuta'nın zaten orada olması... Nasıl Fiorentinalı olmayacaktım ki?

 Kısacası, Galatasaraylı olduğum için Fatih Terim'e bağlıyorlar bu sevgiyi ama böyle sordukları zaman olayın iç yüzü aydınlanıyor. Fatih Terim'in benim için konuyla tek alakası tuttuğum bir takımdan diğerine transfer olmuş olmasıdır. Takım tutmama etkisi sıfırdır görüldüğü üzere.

9 yorum:

Sinan Yılmaz dedi ki...

= Fatih Terim'i sevmiyorsun :)

firat selcuk dedi ki...

sinan polemik yaratmasana :)

YK dedi ki...

Roberto Baggio'dan dolayı senin Juventuslu olman gerekmez mi Franchi...=)
Baggio'yu tanıdığın dönemde, Roberto tam anlamıyla siyah-beyazlıydı.
Benim Juve sevgimin temelinde yatan nedenlerden biri de Baggio'dur, sebebimiz aynı sonucumuz farklı..
Futbol böyle güzel=)

lesmiserable dedi ki...

ben rönesanstan dolayı fiorentinalıyım hatta da vinci'den sonra en kral fiorentinalı benim :)

sanırım biraz utanç kaynağı oluyor terim'den dolayı fiorentinalı olmak, bartu oynadığını bildiğimden beridir fiorentinalıyım demek sanki daha havalı. bu gerçi utah için de geçerli malone-stockton hayranı bi adam için mehmet'den dolayı mı utah'lısın diyceğine küfür etsen yeğdir mesela. olum sen giderken ben dönüyordum demek her daim haz verir.

Kaan Eren dedi ki...

Benimde ikinci takımım Fiorentinadır franchi senlede bir sefer e-maille konuşmuştuk tarafsızlık konulu bir mail atmıştım. Ben floransada 1 ay yaşadım ve Italyada takımına bu kadar bağlı bir taraftar görmedim ve benide Fiorentinalı yaptılar Artemio Franchininde Curva Fiesole tribununu izlemesi bir başka olur bizim kadar kendilerini yırtmasalarda iyi taraftardır Fiorentinalılar içten içe dövünürler. Tabi Fiorentina taraftarı olmamda efsane oyncularında etkisi büyüktür Batistuta olsun Baggio olsun Lefter olsun Can Bartu olsun Antognoni olsun Di Livio olsun.

Forza Viola olsun

Can dedi ki...

Aynı turnuva, başka hikayeler.Mükemmel.

İtalya 90'da 5 yaşındaydım ve o yaşta bir veletin anlayacağı kadar anlıyordum olan biteni.Gol önemli o yaşlarda sizin için. Haliyle en sevdiğim adam Salvatore Schillaci oluyordu. Gol sonrası dizlerinin üzerinde kayışını evde ve sokakta
tekrarlıyordum sürekli.

Amerika 94'de 9 yaşındaydım ve o yaşta bir çocuk için rezil saatlerdeydi maçlar. Babam dürttü, zorla uyandırdı ve gecenin bir yarısı TV'nin karşısına oturttu zorla(saat gece 3 falandı yanlış hatırlamıyorsam):"Romanya'nın 10 numarasını iyi seyret." Hagi'nin kim olduğunu biliyordum ama bildiklerimiz Avrupa'dan Futbol programının bize verdikleri ölçüsündeydi. Birkaç yıl önce bizi perişan ettiğini biliyordum. 34. dakikada Cordoba'ya o golü attığı anda evde gol diye koşmaya başlamıştım. Hagi vardı ondan sonra. Tatilde, gidip gazeteyi aldıgınızda, sevdiğiniz adamın, idolünüzün takımınıza geldiğini ögrenmenin nasıl bir duygu olduğunu bilir misiniz?

Sonra Hagi gitti. Bende Steven Gerrard peşinde koşmaya başladım.Şansa kanlı canlı, Anfield Road'da izleme şansı da buldum.Zaten o günden sonra yeni manyaklığım o olmuştu. Liverpool'da yanında geldi.

Futbolun ortak olarak verdiği çok değerli şeylerden biri de bu sanırım. Televizyonda Hagi varken, kız arkadaşım beklettim diye kızmamalı bana.Hagi lan bu! Baggio Galatasaray'a geliyor haberlerinde ne kadar heyecanlandığını, yaşı ne olursa olsun, bu formayı giyip o topu sektirmesini ne kadar istediğini tahmin ediyorum.Belki de yanlış ediyorumdur bilmiyorum.

Ayrıca Fatih Terim gördüğüm en şanslı teknik adamdır.

TA dedi ki...

ben fiorentina nın stadını çok beğeniyorum.çok doğal.ve modernleşmemiş.insanlar omuz omuza o stadda.trübünlerin açık olmasıda bir harika.yani 4 mevsimi yaşıyorsun o stadda.güneşi yağmuru görüyorsun.modernlik bazı şeyleri getiriyor ama daha önemli olan şeyleride götürüyor.umarım bu stada modernlik uğramaz.

firat selcuk dedi ki...

@can,
baggio ve hagi'yi aynı forma altında aynı amaç için koştururken hayal etmek bile imkansızdı ki gerçek oluyordu az daha.. galiba ben o gün dünyadan göçer giderdim gerçek olsa "baggio galatasaray forması giydi, hem de hagi ile birlikte, hadi bana güle güle" der ve toprağı kazar çukura yatar beklerdim örtün üstümü diye :)

Unknown dedi ki...

94! Aynen İtalya favorimdi. Ama brezilya'yı da seviyorduk tabi:P yer etmis kafamda nijerya ve bulgaristan guclu diye hep..
Ama roberto baggio benım ıcınde "o" adamdı. adı cok karızmadıktı bı defa..spiker surekli anlatırdı. Aynı sekilde Romario'da oyle. 2si ve 2 kaleci (taffarel ve pagliuca) cocukluk kahramanlarım olmustu o yaz.

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO