15.09.2009

Eurobasket 2009 : Türkiye 69-64 Sırbistan


Mükemmele yakın bir basketbol oynadığımız bir maç oldu. Daha önce de belirttiğim gibi şutlar girer/girmez önemli değil, biz basketbolun doğrularını yaptıkça maçlarımızı kazanıp hedefe ulaşacağız. Şu maçta farkın oluşmamasının sadece 2 sebebi var.

1- Ömer Aşık'ın düşük serbest atış yüzdesi :
Serbest atışlardaki yüzdemizin 18/31 ile %58'de kalması. Bunun en büyük nedeni 1/10 ile %10 atan Ömer Aşık. Zaten Ömer'i çıkardığımızda %81 gibi bir yüzdemiz oluyor.

2- Hidayet Türkoğlu'nun sakatlığı:
Direkt olarak Hidayet'i sebep olarak göstermek biraz haksızlık olur. Çok güzel maçlar çıkardı, fakat bu maçta sakatlığı yüzünden vasatın çok altında kaldı. 1/16 saha içi isabetiyle bizleri üzdü.

Bu 2 sebep oyunun kopmamasına neden oldu. Eğer bu maçta da serbest atışları ortalama bir şekilde atsak ve Hidayet vasat oyununu oynasa Sırbistan'ı da bir 20'lik yapabilirdik.

Uzatmada sayı yemediğimizi uzatmaların yarısında farkettim ben. Sadece hücuma odaklanmıştım, yorgunluk belirtileri vardı, eller kalkmıyor, ayaklar gitmiyordu.. Fakat aynı sertlikteki maçı Sırplarda oynamıştı, onlarında elleri kalkmıyor, ayakları gitmiyordu.

Biz basketbolun doğrularını yapınca, basketbol tanrısı da bizim tarafımızda oluyor ve maçlarımızı kazanıyoruz. Her ne kadar uzatmalara gitse de İspanya maçına göre rakipten daha üstün oynadığımız bir maçtı. Ersan İlyasova 22 sayı, 11 ribaund, 2 blok ile maçın yıldızı oldu. Sırbistan'da ise Milos Teodosic 16 sayı, 8 asist, 6 ribaund ile milli takımımıza direnmeye çalıştı.

Murat Murathanoğlu ve İhsan Bayülken bu seferde İtalyan hakeme taktılar. Ben başka maçı mı izledim bilmiyorum ama hakemlerin bahsettikleri kadar yıkıcı/yıpratıcı kararları olmadı. Hakemleri linç etme huyundan bir an önce vazgeçilmesi gerekiyor. Sert oyunumuza izin veren hakem trioları sayesinde bu yerlerdeyiz. Hakemler bizi kolluyor demiyorum, sert basketbola izin veriliyor bu turnuvada ve hakemler de bunu layıkıyla uyguluyor. Sadece bizim maçlar değil, izleyebildiğim diğer maçlarda da bunu görüyorum ve önümüzdeki maçlarda abartı bir hata olmazsa dünya tarihinin "en temiz yönetilmiş" turnuvası olur.

Daha önce Polonya maçından sonra bahsettiğim gibi, biz basketbolun doğrularını bu şekilde üst üste yaptıkça bizim karşımızda durabilecek takım yok. Son yılların favori takımlarından İspanya ve genç oyuncularıyla göz dolduran, en köklü basketbol ekollerinden birine sahip olan Sırbistan da bize üstünlük sağlayamadı.

Biraz Galatasaray'a benzetiyorum 12 Dev Adam'ı;

* İlk grupta karşılaştıkları rakiplerine karşı 3'te 3 yapınca o takımları hiçe saymışlardı ve Türkiye henüz güçlü bir takımla karşılaşmadı diyerek bu başarı küçük gösterilmeye çalışılmıştı. 12 Dev Adam basketbolun doğrularını zaten yapıyordu, İspanya ve Sırbistan maçlarında da yapmaya devam edince galibiyet kaçınılmaz oldu. Tıpkı Galatasaray-Beşiktaş maçında olduğu gibi...

* Kenardan topu oyuna sokmalarımız harika ( Futbol için duran top diyebiliriz ). Mesela maçın normal süresinin sonunda Kerem topu oyuna sokarken topu rahat verememsi için karşısında rakibin uzun oyuncusu vardı ki bu normal bir şeydir. Kalan süre çok kısa olmasına rağmen Kerem topu oyuna sokup hemen driplinge başlamış ve oyun aynen tahtada çizildiği gibi kurgulanmıştı. Kerem'in topu oyuna sokarken karşısındaki uzunun ona yetişmesinin zaten imkanı yoktu. Kerem çok rahat atabileceği şutu atamadı ama önemli değildi. Doğru oyun çizilmiş, layıkıyla gerçekleştirilmişti. Uzatmalara kaldı, yorgunluk dışında bir zararı olmadı, tam aksine o yorgunluğu bile yok sayabiliriz, uzatmalarda sayı yemedik. Bu büyük bir motivasyon, gövde gösterisi ve başarıdır.

Her ne kadar zorlanmış gibi görünse de, ben bugünkü Sırbistan maçını inanılmaz rahat izledim. Hele ki Cumartesi günkü İspanya maçından sonra heyecan oranımda o maça göre sönük kaldı. Şimdi grup statüsünün son maçını çarşamba günü Slovenya ile oynayacağız. Bütün maçlar bitmiş olacak. Bir nevi rakip seçeceğiz. Slovenya bizi yenerse lider olacak, fakat yenemezse İspanya'nın olası bir galibiyetinde 3. sıraya düşebilir. O yüzden onlar için önemli, bizim içinse prestij.

Yunanistan ile final diyorduk, bu gidişle daha erken karşılaşacağız. Ben final yolunda karşımızda pek engel görmüyorum, Fransa'nın ise finale kadar çıkabileceğini düşünmüyorum. Finale çıkarsak karşımıza bizim grubumuzdan birisinin gelmesi daha büyük olasılık.

Diğer taraftan da grup maçlarında 6 galibiyet, burada şimdi 5 galibiyet ile üst üste 11 galibiyete ulaştık. Altın madalya için 4 galibiyetlik bir seri kaldı. Başaramamız için hiç bir sebep yok. Tek sıkıntımız sakatlık belası olabilir, başka da bir şey olmaz.

Bu maçla ilgili çok güzel bir fotoğraf albümü hazırlamış FIBA, azmimizi, hırsımızı, motivasyonumuzu ve sevincimizi çok güzel yakalamış:
Türkiye - Sırbistan Fotoğraf Albümü

7 yorum:

demiycem dedi ki...

omer asik cok degerli bir oyuncu..serbest atislarda bu kadar kotu olacagini sanmiyorum bir daha.. sadece pes pese atamayinca biraz bunalima girdi gibi geldi bana.. maca gelince teodosic'in ekstra 3lugu disinda 10 dakikaya yakin bir sure sadece 3 sayi yedik ve rakip sirbistan.. bu bence ne kadar konsantre oldugumuzun en buyuk kanitidir..

fazla anlamamam amanslovenya macina yedek agirlikli bir kadro ile cikilmasi taraftariyim.. yogun tempoda ve uzatmali gecen bir sirbistan maci sonrasi slovenyaya kaybetmek ceyrek finale yorgun cikmaktan iyidir bana gore..

Adsız dedi ki...

12 Dev Adam ve Galatasaray'ı benzetiyormuş.. Te allam, allah akıl fikir versin.. :)

granger17 dedi ki...

12 dev adamla gs ne alaka,hiçbirtane gsli oyuncu yok, ayrıca basketbolda son saniyede bu ve buna benzer birçok hücum setleri çizilir futbolda kesinlikle böyle bişey yok benztme saçma olmuş, bu hakemler euroligde düdük çalan hakemler bu sertliğe bütün yıl boyunca izin veriyolar sadece bizim maça özel değil bu ülkede murat murathanoğlu bile eleştiriliyosa o ülkenin basketbol kültürünü ne durumda olduğunu gösterir

teletabi dedi ki...

bu maçta baştan beri yorgunluk etkileri göze çarptı. Sadece oyunun sonlarında değil. Çok daha önce koparabileceğimiz maçı zora soktuk bence. Neyse ki önemli olan, hidayet gibi bir yıldızın 16 da 1, ömer aşık ın foul çizgisinden 10 da 1 atmasına rağmen maç kazanabiliyor olmamız. bu maç kazanma alışkanlığı açısından güzel.

hidayete gelince savunmada çok iyiydi hatta yamulmuyorsam dört civarı top çalması var. hücum performansına gelince ntv de ibrahim kutluay maçtan önce dizden şişiği olan oyuncular sayı atmakta zorlanabilir demişti o oldu. bir de hidayetin iki günlük arada idmana çıkmayıp oynaması da var. bence tanjevic in hidayeti 38 dakika civarı oyunda tutmaının önemli nednelerinden biriydi tekrar ısındırmak ve elbette hidonun oyunda olması dahi bizim için önemli.

slovenya ya gelince, bir iki maçı olacak ve rakibe göre oynayacağız muhtemelen. eğer almanya dördüncü olursa çapraz grupta, mutlak surette iki takım da birincilik için oynayacaktır fakat slovenya, bizim önceki turnuvalarda sıkça yaşadığımız sakatlık problemini yaşıyor şuan. bir kaç oyuncu dahil en son lakovic de sakatlık nedeniyle pek fazla zorlamayabilir kendini. slovenya yı da yeneceğimizi düşünüyorum ve yıldızımız hidayetin level yükseldikçe gerçek yıldız gibi oynayacağına inanıyorum. çeyrek final veya yarı finalde kahramanlaşacak bir performans görebiliriz hidodan bence.

os dedi ki...

@Adsız: Allah size de adınızı kullanabilme cesareti ve özgüveni versin.

@granger17: Yazıyı nasıl bir zihniyetle, amaçla okuduğunuzu bilemedim. Hatta tamamen okuyup okumadığınız konusunda bile şüpheliyim. Son saniye setleri konusunda haklısınız, çizilir.. Futbolda da bu tip setlerin çizildiği gün gibi aşikardır... Burada sizi yıpratan nokta ise Galatasaray'ı kullanmam. Alex-Fenerbahçe desem sesiniz çıkmayacaktı.

Bir diğer nokta da hakemler... Ben zaten bizim maç özelinde bir şey demiyorum.. dikkat ettiyseniz ki etmemişsiniz Turnuvada takip edebildiğim diğer bütün maçları da ekleyip, komple turnuvadan bahsediyorum.

Murat Murathanoğlu konusunda da yaptığınız demagoji takdire şayan. Yazıyı okumadan yorumları okuyanlar Murat Murathanoğlu'na küfrettim sanar. Bir adam duayen diye, hayatını o işe adadı diye eleştirilemeyecek mi ? Saçma.. Ayrıca Murat Murathanoğlu üzerinden benim basketbol kültürüme laf etmişsiniz, Lütfen karşınızdakinin yaşı,eğitimi ve bilgisiyle oluşturduğu kültürü bilmeden böyle laflar kullanmayın. Yutamazsınız.

@teletabi: hidayet elbet kendi başına bir maçı koparacaktır. Şimdi diğer gruplarda belli olduğu için 1. Olursak Hırvatistan, 2. Olursak Yunanistan geliyor..

benim tamamiyle finale kadar görmek istemediğim 2 takım...

granger17 dedi ki...

murat murathanoğlu konusunda ben sizin kişiliğinize ,eğitimminize veya yaşınıza laf etmedim cümleyi tekrar okumanızı tavsiye ederim ayrıca sizin nasıl adamın basketbol kültürüne bakmadan eleştirebiliyosanız sizin yazdığınız bu yazıyıda bu bloğa girip taip denlerin o hakkı olduğunu düşünüyorum bu durumdan hoşnut değilseniz yorum almazsınız ,fenerbahçe alex'ten ibaret değildir.yine söylüyorum futbolda zamana karşı hucum seti çizilmez

os dedi ki...

@granger17: ben murat murathanoğlunu sadece hakemlere takıntısından bahsediyorum :) bir çok nba maçı anlatıyor, onlarda da farketmişsinizdir. utah her maçta doğranmıştır mesela hakemler tarafından... demek istediğim buydu, yoksa basketbolu murat murathanoğlu sayesinde sevdik...

çok afedersiniz ama ben birisinin bir özelliğini eleştiriyorum diye okuyucuların benim kültürüme laf etme hakkı yoktur.. bu da yeni çıktı, sen eleştiriyorsan ben de eleştiririm geyiği.. e ben murat murathanoğlunu eleştiriyorum. onu biliyorum, tanıyorum yani... Tutup Murat Murathanoğlu böyle yaptı, asın kesin, bıraksın bu işleri, yapmasın artık demiyorum ki...

Ama sen beni tanımadan, bilmeden, şurada yazdığım 2 paragraf cümleyle beni kültürsüzlükle itham ediyorsun, bunun üzerine söylediğin lafları çevirip, "yayınlama o zaman"a getirip seviyesizleşiyorsun. Kendi blogumda neyi yayınlayıp yayınlamayacağıma bırakta ben karar vereyim.

ayrıca ben zamana karşı setlerden bahsetmedim, sadece basketbol takımının bu setlerinin, galatasarayın duran toplardaki setlerine benzettim.. buradan bu kadar alınganlık, bu kadar çemkirme yapmamak gerekir.

size son bir soru.. Dakika 1, maç 0-0 fenerbahçe korner atıyor...
ve dakika 90 maç 0-0 fenerbahçe korner atıyor.

bu iki kornerdeki dizilimin, setin aynı olacağını iddia ediyorsan diyecek hiç bir lafım yok size...

ama siz onuda dersiniz... şimdiden sizle polemiğe girdiğim için özür dilerim granger17.

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO