27.09.2009

İlk Kayıp : Galatasaray 1-1 Eskişehirspor

Maç sonunda kendime tek bir soru sordum : Ayhan ve Elano neden düşünülmedi ? Ayhan'ın orta sahada bir iki adam geçip top eksiltmesine veya son anlardaki en direkt vuruşta Elano'nun topun başında olmasına ihtiyacımız vardı, bunları kulübedekiler de biliyordu muhtemelen ama elleri değişiklik kağıdına gitmedi. Topal ve Sarp ikilisi benim hayalimdeki ikili oldu bu sezon başıyla birlikte ama görünen köy hiç kılavuz istemiyor, bu iki isim olduğu sürece hücum hattını savunmaya bağlamakta zorluk çekiyoruz. Beşiktaş'ı ve Panathinaikos'u 3'er golle yenerken bile bunları yaşadık. Oraya Ayhan veya Arda gibi bir isim lazım. Arda'yı da oraya çekmek pek düşünülmediğine göre Ayhan mecburen oynayacak. Sakatlığı geçti dediler, ben de ikinci yarıda oyuna girer diye bekledim ama boşuna bekledim. Bunun yanında bir ciddi hata da duran top organizasyonlarında yapıldı. 2.05'lik Ivesa'nın koruduğu kaleye hep ön direkten saldırmaya çalıştık, yerden olsa anlarım da uzun ve yüksek paslarla kalecinin ekmeğine yağ sürdük. Arda ve Uğur inatla bunu denediler. Uğur yüksek top atıp kaleciyi de aşmayı ve arka direkteki arkadaşlarını bulmayı denedi ve olmadı. Ivesa'yı aşan top Keita'yı mı bulacaktı ? Arda ise korner ve yanlarda kazanılan serbest vuruşlarla doğan her duran topu inatla ön direğe ortaladı. Ivesa da çıktı rahatça aldı. Bunları teknik kadronun görememesi çok üzücü. Koskoca Galatasaray'ın hiç alternatifi yok mu diyeceğim sezon başından beri türlü türlü organizasyon yapıldı, bu maçta hiç birinin esamesi okunmadı. Hani yerden ortayla gol bulmasak bu inatlı ve ısrarcı tutumu anlarım ama attığımız tek golü de yerden gelen bir kanat ortasıyla bulduk. Buradan yola çıkıp Keita dışında hiç kimse akıl edemedi bunu. Bir de aklıma takılan, teknik ekip niye hafta içi çalışma yaptırmamış bu yönde. Ivesa'nın kalede olacağı da belli bir şey üstelik, bir türlü aklım almıyor duran toplarda skandala varan inatçılığı.

Arda'nın o ortalar dışında bir de ısrarla kaleciden seken top denemeleri vardı ki akıllara zarar. Çok fazla basit şut denedi top kaleciden seker de Nonda/Baros'a pozisyon olur mu diye. Olmadı tabi haliyle.. Kaleciden top sekmesi için çok daha sert vurmak gerekir sonuçta. Arda bugün 90. dakikaya kadar hep çabaladı etti ama yanlış şeylerde ısrar etmesi kendisini kötü oynamaya itti. Keita kötü takımda yine sivrildi yaptığı asistle de Kewell'a neler olduğunu ben pek çözebilmiş değilim. Tam 2-3 maçtır düzeldi keyfini buldu artık yüzü gülüyor derken bugün sahada bir ruh gibiydi. Yine futbol dışı bir sebep yüzünden kafası karışık gibiydi. Gününde bir Kewell'ın gözü kapalı değerlendireceği 3-4 pozisyonu kötü pas tercihleri ve top kontrolleri ile harcadı. Ayrıca Sabri tamam orta yapamıyorsun anladık, deniyorsun ısrar ediyorsun olmuyor, alışkanlık oldu da taç atışlarından ne istiyorsun ? Eliyle bile 1 metre önüne top atamıyor adam, biz çıkmış orta yapmasını bekliyoruz. Biz de de bir problem var bence.. Tekrar ediyorum bakın, iki eliyle 1 metre önüne topu bırakamıyor. Duran toplar Arda, Elano, Kewell ve Keita'nın eline geçince taraftarı kanser etme yolu olarak taç atışlarını hedef aldı. Sağ kanattaki her taçta Sabri koşup geliyor ve pozisyon bile bulduramadan usulca rakibe teslim ediyor topu. Öyle taçtan organizasyon yapıp da rakip için tehlikeli işler yapmaktan bahsetmiyorum bile, Sabri'yle olacak iş değil o. Olsaydı kendisini izleyenlerin ömürlerinden 4-5 yılı çalmazdı zaten.

Sonuç olarak bugün kenar yönetimin ilk kez ciddi boyutlarda hatalar yapıp oyuna neredeyse sıfır etki yaptığı bir maç izledik. Değişikliklerle olsun, ufak taktik oynamalarla olsun bir şekilde maçı çeviriyorduk ama bugün ne maçı koparacak ciddi taktik müdahaleler oldu ne de oyunun şeklini değiştirip hareket getirecek oyuncu değişiklikleri. Yine de telafi edilebilecek bir noktada yaptık bu kaybı. Sezonun ilerleyen bölümlerinde yapsak sonuçları can sıkıcı olurdu ama bugün hataları ve yanlışları sayıp bir daha tekrarlanmayacaklarını umut ederek önümüze bakıyoruz. Graz'a karşı aynı saçmalıkları yapmazsak sorun yok şimdilik. Ayhan da iyileşti, Aydın da rotasyona dahil oldu, Uğur 90 dakika sahada kalıp vasat da oynasa oyundan düşmeyip mücadele ederek takdir topladı... Hepsi birleşince ve bu hatalardan ders çıkarıp tekrarına engel olacak bir teknik kadroya sahip olunca sezonun ilk kötü maçı ve sonucu karamsarlığa sürüklemiyor çoğu kişiyi, sürüklemesin de zaten.

8 yorum:

Ocakçıyan dedi ki...

evet rijkaard ı öven saygıdeğer blogerlarımız bugun yaptığı olayları dğerlendirmelerini rica ediyorum arda turanda fm oyunlarında her maça %30 kondisyonla çıkan adamlar gibi biri avrupayada fizik kondisyonu yüzünden transfer edilmediği kanısındayım :S

Mithra dedi ki...

Arda iyi güzel hoş da.Zaten bir duran top ustası değil.Adam bugün frikik bile kullandı.Daha doğru düzgün şut atma kabiliyetine ulaşamamış bir adam Ivesa gibi bir deveye nasıl frikik golü atacak?Hayretler içinde kaldım.Ayrıca ön direğe top atma sevdası başladı Arda'da.Duran toplardan attığımız gollerin kaçını ön direkten bulmuşuz ki?Halbuki orada Elano olsa o kadar kornerden ve serbest vuruştan mutlaka gol bulurduk.

Can dedi ki...

Büyütmemek lazım.Eksikleri görmek adına iyi oldu; zira tozpembe maçlar oynadık arka arkaya.Ayaklarımız yere bassın, basın biraz sallasın. Motivasyonu kaybetmek kötüdür; bugünün en önemli problemi budur. Galatasaray ilk kez panik yaptı ve saçmaladı son 10 dakika.Frank Rijkaard hata yapmış olabilir; kulübenin de formsuz olacağı günler olacaktır ama, değişiklikleri yaparken aklında neler olduğunu bilemeyiz. Herşeyden önce taraftarın biraz sakin olmayı öğrenmesi lazım; verilen tepkiler hiç sevimli değil.Tüm maçları biz kazanacaksak St.Pauli taraftarı olurum bundan sonra; kaybetmektir kazanmayı güzel yapan. Gemiler yanmasın; yeni öğrenim yılı öğrenci camiasına hayırlı olsun; CC altı ders görmesin bünyeler.

salva dedi ki...

Eleştirilerine pek katılamıyorum.
Rijkaard bu maçta sisteminden ödün vermeyerek doğruyu yaptı...
Ama maalesef sahada ki futbolcular golü yedikten sonra oyun disiplininden fazlası ile koptular.
Aslında bu bir ders, mutlaka çıkarımları olacaktır.
Ne şanslıyız ki öğrenme periyodunda olan takım 6 yengi 1 beraberlikle yoluna devam ediyor.
Elbet bir gün gelecek bu sistemi daha çok özümseyen futbolcular sıkıntılı anlarda bile daha disiplinli futbol oynayacaklar .
(Arsenal-Barcelona CL finalinde, Barca nın geri düşmesine rağmen sabırla sisteme sadık kalarak oynadığı paas futbolu,gelecek için güvendiğim bu konuda ki en önemli gösterge)

sicko dedi ki...

Rijkaard'ın ilk puan kaybındaki akbabaların ortaya çıkması da güzel. Lafım sana değil franchi.

Neyse yazınla ilgili yorum yapayım şimdi. Bence bu maçta teknik ekibin Nonda, Ayhan, Elano, Aydın tercihleri sorgulanmamalı.

Rijkaard'ı Barcelona'yı takip edenler bilir. Bir futbolcu sakatlanmışsa sakatlıktan çıksa da hemen ilk 11'e koymazdı Rijkaard önce son 20 dakika falan oynatırdı, hazır olduğunda öyle ilk 11'e koyardı. Bugün Ayhan'ı ilk 11'de oynatmamasının nedeni bu bence. Sonradan oyuna almamasının nedeni de bence rakip o kadar kapanmışken Ayhan'ın da Topal veya Sarp'tan fazlasını yapamayacağını düşünmesi ki doğru bu. 55'ten sonra önde basan değil 18'e gömülen bir rakip vardı karşımızda bu konuda uzaktan çok şut denemeyen bir Ayhan'ın bir şeyleri değiştirebileceğini sanmıyorum.

Elano'yu Aydın'ın yerine düşünemez miydi? Aydın açık alandan daha etkili tarzı yorumlar okudum diğer bir kaç blogda ama anlaşılan Rijkaard Aydın'dan çok şey bekliyor ve onu kazanmak istiyor. Bu yüzden Elano'yu değil de Aydın'ı tercih etti sanırım. Ha Elano tercih edilse ne değişirdi? Ben açık konuşayım bir şeylerin değişeceğini düşünmüyorum. Elano daha hazır değil, bu her halinden belli. Uzaktan bir şut atardı belki gol olurdu vs vs. Ama "belki" işte. Onun da bir kesinliği yok. Tüm şutları dışarı gidebilirdi de.

Sisteme bağlı kalıp kanatları kullanmakta ısrar etmemiz bence daha olumlu bir gelişmeydi ve gelecek adına umut vericiydi. Beklediğimiz istediğimiz Galatasaray'ı bir gün sadece ve sadece sabredersek göreceğiz sisteme bağlı kalarak hem de.

Ayrıca serbest vuruşları ve duran topları Arda'dan başka kullanacak oyuncumuz yok ve o da gününde olmayınca kullandığı her top ön direğe gitti ya da kaleci çok rahat kullandı. Bu yüzden hocalara yüklenmeye gerek yok. Arda'yla alakalı bir durumdu bu. Olsun her futbolcu tüm maçlarında mükemmel oynayacak diye bir şart yok. İlk kez 11'de başladığı bir maçı boş geçti Arda.

Kaybedilen sadece 2 puan ama kazanılacak çok şey var bu belli oldu. Oyunun çoğu bölümünde ayağa pas denememiz ve sistemimizde ısrarcı olmamız bunun göstergesi.

kutay dedi ki...

bu hafta kendimi sabri'yi savunmaya adıyorum. sabri'nin taçlarda yapacağı hıcbırsey yoktu. her topçu markajdaydı, boşa çıkan yoktu. ve işin acı tarafı, futbolcular taç atmayı bile sabriye bırakıyorlardı.

Ali Arslan dedi ki...

Golü yedikten sonra Elano oyuna geçseydi oyun çevirebilirdik bence.

Kaan Eren dedi ki...

Jovetic destan yazıyo Franchiii!!

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO