1.07.2009

Açılış : Kleve 2-2 Galatasaray

Geçen sezon nerede bıraktıysak oradayız, zayıf ve basit takımları yenememe huyu devam ediyor. Yine de bu zamanda Galatasaray maçı izlemek keyifliydi. Maçta oynanan oyunu analiz etmeye gerek yok, gelecek konusunda ışık tutmaz çünkü bize. Rijkaard basit bir sistem üzerinden oyuncu denedi sadece. Benim istediğim yeni gelen ve takımda belirli bir geçmişi olan gençler hakkında kısa kısa gördüklerimi not düşmek, diğer türlü karıştırıp da uzun uzun teknik taktik detaylık tarafı yok dediğim gibi. Biz bunları bırakıp dönelim gençlere, ilk izlenim çok önemliydi hem teknik kadro için hem de bizler için, kısaca değinelim kamptaki yeni yüzlere.
  • Emirhan Ergün : Yediği serbest vuruş golü hatalıydı, diğeri zaten penaltı golüydü. Kendisi hakkında 45 dakikada vardığımız şey bir Casillas veya Valdes gibi altyapıdan gelip kaleyi domine edecek bir isim olmadığı yönünde. Yedek kaleci olarak idare edebilir ancak ilk tercih olma yönünde pek ümit vermedi bana.
  • Serkan Kurtuluş : Bence kendisi Rijkaard yönetiminde eskisinden daha fazla forma şansı bulacaktır. Görünen köy kılavuz istemiyor her zamanki gibi.
  • Emre Çolak : Arda gibi sıradışı ikinci bir isme sahip olacaksak bunun en büyük adayı kendisiydi, izlediğimiz PAF maçları bunu gösteriyordu. Bugün ne vasattı ne de iyiydi, önümüzdeki sezonu en azından 20-25 maç yapabileceği bir Bank Asya takımında geçirebilirse üst düzeyde futbol için daha hazır olacaktır. Ancak elimizdeki isim Rijkaard, gereken 20 maç civarı tecrübeyi Galatasaray forması ile de yaşatabilir ki işimize gelir bu da.
  • Aydın Yılmaz : Geçen sezonun özellikle de ikinci yarısında nefret ettim kendisinden. Bugün umut verdi tekrardan. Kötü maçın 1 asist 1 golle istatistiksel anlamda ayakta kalan ismi oldu. Ancak bu sezon kendisinin son fırsatı olabilir, geçen sezonki gibi kötü oynama lüksü kalmadı.
  • Yaser Yıldız : Bu adam resmen "ben oldum" havalarında takılıyor, yanlış bir şey bu. Birisinin çıkıp önünde daha çok yol olduğunu, şu haliyle Süper Lig'in orta seviye takımlarında bile 11'e zor gireceğini anlatması lazım. Tamam Aydın'a çok güzel bir asist yapmış olabilir ama bu takımda iyi bir yer edineceği anlamına gelmiyor. Diğer maçlardaki Yaser'in bugünkü Yaser'i akıllardan silmesi lazım.
  • Erhan Şentürk : İyi bir kiralık sezonu geçirip takıma dönenlerden biriydi Erhan. Ben hep kiraya verilmesinden ziyade kulübede durup son yarım saatte veya 20 dakikalık dilimlerde oyuna girmesinin daha iyi olacağını düşünürdüm. Bu sezon yeni bir kira serüveni yaşamayıp takımda kalması yüksek ihtimal. Forvette iyi ama sağ açıkta da yabana atılack türden değil, özellikle de Rijkaard'ın 4-3-3'üne uygun bir isim. Hem forvet hem sağda iyi sonuç veriyor, Rijkaard bu adamdan yararlanmalı. Attığı gol ve güzel son vuruşuyla akıllarda yer etti zaten ilk maçın ilk dakikalarından itibaren.
  • Fırat Kocaoğlu : Bir dönem Mehmet Bölükbaşı ve Kerem İnan ikilisi yedek kulübesinde kariyer yapmışlardı. Adaşım Fırat da o yolda ilerliyor, tek dileğim ekürisinin Emirhan veya Ersel olmaması.
  • Murat Akça : Bu adamı stoper ihtiyacı olan Süper Lig takımlarından birine bile kiralasak çok rahat oynar oralarda. Takımda kalırsa forma şansı bulması çok zor, buralarda kalabilecek kapasitede bir isim ancak önündeki sıra çok fazla. Akılcı bir tercihle oynama garantili bir kiralık sezona ihtiyacı var Murat'ın da.
  • Emrah Yollu : Kendisini daha önce de dikkatle izlememiştim, bugün de gözümüze batmadı pek. Maçta ara sıra adı geçse de şimdilik pek geleceği yok gibi. Bir kaç maçta daha oynarsa daha dikkatli izleyip görmek gerek.
  • Alpaslan Erdem : Birileri bu çocuğu uyarmazsa nurtopu gibi bir Sabri Sarıoğlu'muz daha oluyor. Bunu bilir bunu söylerim. Bir ortan da, bir şutun da isabetli olsun be...
  • Caner Öztel : Adını biraz duyurdu maçta ancak önümüzdeki sezon için gereken ışığı veremedi. Emrah gibi Caner'in de bir kaç hazırlık maçında göze girip varlığını hissettirmesi lazım. Bu sene biraz zor da, bir sonraki seneye güçlenip daha sağlam basan bir isim haline gelirse sağ açık sorunumuz önümüzdeki 15 yıl boyunca çözüme kavuşur.
  • Serdar Eylik : Gençler arasında tartışmasız olarak maçın yıldızıydı. Hızı ve tekniği A takımda süre almaya yetecek seviyede, ben kendisinden fazlasıyla umutluyum, çok iyi işler başaracak bu takımda. Messi ve Dos Santos'u 17'sinde Barça'ya kazandıran bu teknik ekibin Serdar için de aynı düşüncelere sahip olması gerek özellikle de bu maçtan sonra.
  • Özgürcan Özcan : Bu sezon kalıcı olması gerekiyor bu takımda. Nonda gidecek büyük ihtimalle, kendisinin yerini hem fiziki hem teknik açıdan fazlasıyla dolduracaktır. Nonda'nın biraz daha ayaklarına hakimi veya estetik olanı diyelim. Fiziği sayesinde sonradan oyuna girdiği maçlarda zaten ezberlemiş olduğumuz adını çok daha sık duyurabilir bizlere.
  • Cem Sultan : İlk kez A takımla izlediğimiz Cem gayet iyi izlenimler sundu. Özellikle de tekniğinin yüksek olduğunu biliyorduk, bu maçta da bu yönünü biraz gösterdi. Fiziksel olarak da gayet oturtmuş yapısını. Geriye yeterli patlamayı yapabileceği bir maç kalıyor, hazırlık maçlarında bunu yaparsa kiralanma sıkıntısına gerek kalmayacaktır. Bana kalsa Baros'un yanına yabancı almayla uğraşmam, Cem v Özgürcan yeter de artar, bir de Yaser. Fiziksel olarak iyi olanı var(Özgürcan), teknik açıdan üst düzey olanı var(Cem), hızlı olanı var(Yaser). Her türlü yedek forvete sahibiz, dahası, üçü de hava toplarına hakim olabilecek isimler. Baros ve kendisini destekleyen bu 3 isim, bence ısrar edilmeli birinden biri kendini kanıtlayacaktır bu rekabet ortamında.

9 yorum:

Sacit Tekin dedi ki...

Serkan Kurtuluş ilk yarıda Volkan Yaman ile birlikte sahanın en kötüsüydü bence. Genç ve kanat adamı isen, senden beklenen daha hareketli bir oyun yapısı, kanata bindirmeleri vs. dir. Bunların hangisi var Serkan'da? Tıpkı veteran bir oyuncu gibi, al gülüm ver gülüm, başka bir şey yok. Tamamiyle vakit kaybı.

Bir çk oyuncu için kiralama formülünü ileri sürmüşsün ama Murat, Emre gibi yetenekli isimler için 1 sene Rijkaard ile çalışmak mı yoksa bir Bank Asya takımında gençlere ne kadar şans vereceği bilinmeyen bir hocanın ellerine emanet olmak mı daha faydalı olur sence?

Genç oyuncuların saçma sapan kiralam formülleri ile heba olmasından sa Rijkaard&Neskens ikilisinin şefkatli kollarında olmaları çk daha iyi olur.

Bu açıdna baknca Emre Çolak bence ilk yarının en iyisiydi. Fizik olarak zayıf görünse de ilk şutu başarısız olduktan sonra kaleye çok isabetli olmasa da 3 şut daha deneyen 18 yaşındaki bir oyuncunun kendine güveni sonuna kadar vardır. Emre de buna dikkat etmek gerek. Bunun dışında çekinmeden top alışlar, zaman zaman hata yapsa da top dağıtmaları olumluydu. Takımda kalıp şefkatli kollarda pişmesi gerek.

Serdar için söylenecek pek 1 şey yok, zaten bilinen bir isimdi. Şansını çok iyi kullandı.

Özgürcan ile Nonda karşılaştırmanda yanlış anlamadıysam, Özgürcan'ın ayağına daha hakim olduğunu söylemişsin, katılmıyorum. 1 forvet ortalamasının üstünde bir tekniğe sahiptir Nonda, özgürcan'ın onunla boy ölçüşmesi için daha çok fırın ekmek yemesi lazım. Bugün de gördük oldukça ağır mücadele ediyor ama. Bu haliyle Rijkaard'ın sisteminde yer bulamaz.

Cem'in tekniği her haliyle kendini belli ediyor. İlerleyen mçalarda takip etmek lazım. Bugün o golü atsa çok iyi olacaktı kendisi için.

Yaser de Volkan ve Serkan Kurtuluş gibi vakit kaybıdır GS için. Tez zamanda yollanması...

Alparslan Erdem'in Sabri'nin mertebesine ulaşması için çok ekmek yemesi lazım. Teknik olarak çok daha iyi olduğu ortada Alparslan'ın. Teknik var ise umut vardır, bu eksikleri giderebilir Alparslan. Sabri'nişn umutsuz vaka oluşu onda bu tekniğin olmamasından kaynaklanıyor. Yani enseyi karartmamak lazım Alparslan için, ben umutluyum.

Emrah Yolu için tek şey yazacağım: Volkan'ı 2 ile çarpar 5'e falan böler. Bunda tabiki Volkan'ın kötü oyuncu olmasının da etkisi var tabiki. Sağlam ve güçlü bir isim ama kanat bindirmeleri zayıf.

geniş maç değerlendirmesi için :

www.sacitekin.blogspot.com

İyi geceler...

Cenky dedi ki...

İzleyemediğim bu maç ve oyuncular hakkında bu derece önemli bilgiyi çok değişik yerlerde aradım, ancak sende buldum Franchi. Eline, yüreğine sağlık. Çok güzel anlatmışsın gençleri. Bir de Mehmet Güven'i merak ediyorum, maçın tamamını oynamış sanırım.

firat selcuk dedi ki...

@cenky, tesekkur ederim oncelikle.. mehmet 90 dakika oynadı ve inan bana ikimizden biri cıksa aynı katkıyı yapardık.. bir insan ben burayı haketmiyorum diye bu kadar net haykıramaz..

@sacit tekin, bu nonda olayında kendimi tamamen yanlıs anlatmısım.. nonda'nın standardın ustunde bir teknigi oldugu icin oyle yazdım.. ozgurcan'ın 15-16 yasındaki hallerini hatırlıyorum, fizigi kadar teknigi de cok yuksekti, o yuzden soyledim onu.. hani potansiyeline ulasırsa nonda'dan daha teknik ve aynı fiziki gucte bir isim olabilir, onu demek istemistim ben aslında.. kurdugum cumle ve vurgu yanlıs olmus biraz..

alpaslan'ı dedim ya, birinin uyarması lazım.. kendine guven senin de emre colak konusunda dedigin gibi onemli bir sey ama alpaslan bu guven isini abartıyor.. teknigine ozellikle gecen sene sans buldugu kısa zamanda hayran kalmıstım.. ancak unutulmamalı ki sabri ilk kendini gosterdiginde uzaktan gol atmıstı, seri ve adam gecen bir goruntusu vardı, pohpohlanıp sisirilince bu noktaya geldi.. alpaslan'da da aynı seyin olmasından korkuyorum sadece.. birileri cıkıp sabri ornegini gosterip isin dogrusunu anlatmalı ki zaten onu anlatacak belki de dunyadaki en iyi 2-3 adamdan biri var kulubemizde..

kiralama konusunda da ozellikle savunmacılarda bu yola gitmek sart.. servet'i belirsiz olarak gorsek bile, potansiyel 1 tane yabancı transfer var, emre asık var, gokhan zan var, emre gungor var.. 4 veya 5 tane stoperin ardında bekleyecek murat ve sinan gibi gencler.. kaldı ki daha semih kaya var, semih murat'tan daha oncelikli olacak ve murat 6. veya 7. tercih olacak.. ustune basarak soyledigim gibi oynayabilecegi bir takıma gonderilmeli gencler, pclion'un da blogunda bahsettigi gibi hatır-gonul iliskisiyle yurumemeli kiralama islemleri.. bu yolla yapılırsa gencler icin olumlu olur.. ozgurcan-sakarya ve erhan-diyarbakır orneklerinde oldugu gibi oynayacakları yerlere yollanmalı oyuncular..

siriusjames dedi ki...

Emre Çolak ve Serdar Eylik'in oynadığı futbolu çok beğendim ben. Şans bulurlar bu sene umarım.

Özgürcan ise bana hala kötüymüş gibi geldi. Bencillik yaptı 2-3 pozisyonda arkadaşını vuracağı topa atladı, genel olarak da kötü bir performans sergiledi gibi geldi.

Baris dedi ki...

maç hangi kanaldaydı ? Gs tv mi ?

firat selcuk dedi ki...

evet galatasaray tv verdi macı

Fatih dedi ki...

acaba internet'ten izlenebiliyor mu gs tv?

HasnunGalib dedi ki...

Şu var ki Galatasaray'ın bu seneki kadrosu , altyapıdan yeni bir futbolcuyu alamayacak kadar şişkin . Özgürcan Özcan - Erhan Şentürk - Yaser Yıldız üçlüsünden birisi (Nonda giderse ikisi) 25-26 kişilik kadroda ye bulabilir kendisine . Bunun dışında Orkun-Aykut ikilisinden biri gönderilirse 3. kaleci olarak altyapıdan biri gelecek. (Şahsen ben Ersel'i tercih ederim). Şu anda Murat Akça,Semih Kaya,Serkan Kurtuluş,Alpaslan Erdem,Aydın Yılmaz,Mehmet Güven gibi isimler de ihtiyaç fazlası görünüyor . Doğru olan şey , Paf takımından gelenlerle en azından Murat Akça'yı pafta oynatmak . Rotasyon anlarında ve Türkiye Kupasında a takıma göndermek . Yoksa ne Murat Akça,ne Serdar Eylik,ne Emrah Yollu , ne Cem Sultan ne de Emre Çolak şu anda mevkiilerindeki isimleri zorlayabilecek olgunlukta değiller . Eğer birazcık paf takıma eğilinebilirse buradan daha iyi bir surette çıkabilirler..

Hüseyin A. dedi ki...

Tüm takımı tanıdım yemin ederim bu yazıda :)

ellerine sağlık hocam,

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO