30.07.2009

Olacak Bu İş : Maccabi Netanya 1-4 Galatasaray

Tobol kabuslarından sonra ilaç gibi geldi bu galibiyet, Elano'nun fişeklediği coşkuyu zirveye taşıdı desek yalan olmaz. Basit bir eleme maçından alınabilecek maksimum verimi ve sonucu aldık. Sonuç almaktan kastım tabelada yazan değil elbette. Sabri'nin attığı ve gözlerin pasını silen gol, Keita'nın oyuna girdikten sonraki isteği, Aydın'ın ilk kez sıfıra yakın hatayla oynaması, Gökhan'ın mücadelesi ve hırsı, Arda'nın forma numarasının hakkını bir kez daha vermesi... Bir taraftar olarak fazlasıyla memnun kaldım ben olan bitenden. İlk yarının bir kısmı can sıkıcı geçse de ikinci yarıdaki oyun tatmin ediciydi. Rijkaard'ın yüzünü ilk kez güldürdü takım, kenarda gayet memnun bir ifadeyle ve tebessümle oturuyordu. Tabii ilk yarı can sıkıcı dedim, henüz o gülümseten oyunun 90 dakikaya yayılması mümkün değil zaten. Bugün 45 dakika yarın 50 dakika olur bu hiç sorun değil maç kazanmayı başardıktan sonra. İnternetten takip ederken çıktım aşağıdaki kahveye indim, o ara gol yemişiz içeri girdiğimde küfürler havada uçuşuyordu. Yediğimiz golü hala görmedim ama Hakan Balta'nın golüne benzer bir gol olduğunu duydum. Neyse geçelim gollerin benzerliğini. 4-3-3'ü temel alarak çeşitli varyasyonlarla dizilecek takım sahada. Bugünkü temel diziliş 4-2-3-1 oldu. Bu demek değildir ki böyle devam edecek sezon içerisinde. Misal içerideki zayıf takıma karşı belki orta 3'lüde Mehmet Topal bile oynatılmayacak, Arda-Elano-Linderoth gibi bir dizilişle çıkılacak. Ancak bugün tam kadro olmadığımıza göre bunun ne zaman gerçekleşeceği şimdilik soru işareti. Sanırım ilk deneyler tehlikesi daha az olan lig maçlarında yapılacaktır. Avrupa maçlarında bu deneysel hamleler geri dönülemez sonuçlara yol açabileceğinden ligde telafi yani hatayı etmenin daha mümkün olduğu platformda uygulanacaktır. Bu bağlamda heyecanla önümüzdeki haftayı bekleyebiliriz. Laf arasında bir şeyi unutmamak lazım, 3. golde her zaman yerde yere vurmaktan çekinmediğimiz Sabri'yi tebrik etmek gerek. Ayda yılda bir tutturuyor ve tutturduğu zaman da böyle jeneriklik goller atıyor. Hoş isabet yüzdesi yüksek olsa niye eleştirelim değil mi ?
Biz gelelim maçın yıldızına, yani Arda Turan'a. 4 gol attık ve 3 tanesinin asistini yapan isim oldu Arda, 2. golde ise Aydın'a orta yapmadan önce pası atan isimdi. Orta sahada hep dedik ya Iniesta mı olur Xavi mi olur demeyelim o sadece Arda olsun diye, gerçekten o yolda gidiyor. Tobol maçından sonra bu maçta da orta sahada istenileni net olarak yaptı ve gollerin yaratıcısı oldu. Kornerden attırdı, ara pas verdi attırdı, kanattan ortaladı attırdı, daha ne yapsın ki 10 numara olarak görevlendirilen adam. Yeni girdiği yola emin ve kararlı adımlarla ilerliyor ki bu yolda bir genç yıldızı en başından itibaren izliyor olmak şu an buna tanık olan nesil için büyük bir şanstır. Kaptanlığın ve yeni rolünün etkileri gayet olumlu yansıdı kendisine. Ben şahsen bu kadar erken zamanda rakip zayıf da olsa 3 asist yapıp diğer golün de hazırlayıcısı olacağını tahmin etmezdim. Arda'nın şu oyunu Elano ile birleştiği zaman orta sahada neler yaşanacağını hayal etmek bile güzel. Elano geldiği aman orta üçlüde çift defansif oyuncudan yararlanmak yerine Arda ve Elano'nun defansif özelliklerinden az az yararlanıp tek defansif oyuncu kullanmak bizim için daha iyi olacak gibi duruyor. Bir dönemin Sergen-Tümer tartışmasına benzetmeye çalışacaklar bunu, yok ikisi oynamaz yok o olur yok bu olur diye ancak oyun yapısı ve görevleri bakımından o ikili ile ilgileri yok. Arda-Elano ikilisi tam anlamda ön liberonun önündeki Xavi-Iniesta ikilisine benzeyecek. Tabii tekrar ediyorum Arda'dan Iniesta'nın taklidi olmasını beklersek bu işi burada bırakalım, hiç konuşmayalım. Sadece özellikl anlamında benzeyecekler. Yani ön liberi kadar defansif olmayan ama standart bir 10 numara veya oyun kurucuya göre daha fazla defansa yardım edebilen isimler olacaklar.

Bugüne dair değinmek istedim diğer şeylerden biri Keita, diğeri de Aydın Yılmaz. Keita oyuna girdikten sonra ilk maçına çıkan ve kadroya alışamamış bir yabancı olarak tatmin edici bir performans sergiledi. Hatta 1-2 tane gol de atabilirdi ofsayttan o sayılmayan golü dışında ama o pozisyonlarda dikkat ettim Barış Özbek'in kötü tercihleri Keita'nın atabieceği gollere mani oldu. Aydın ise 1 koca sezondan sonra ve oynanan hazırlık maçlarıyla Tobol maçlarından sonra ilk kez beni sinirlendirmedi. Aydın'ın herhangi bir zararını ve hatasını görmedim bugün, umarım sezon içerisinde kendisine daha önceki maçları değil de Netanya maçını referans alır ve hem o hem biz derin nefes alır yapacağı işleri keyifle izleriz. O pek göremediğimiz potansiyelini son dakikada gol attığı 1-0'lık Konyaspor maçından sonra ilk kez görebildik. Bugünkü performansı sürdüğü takdirde kendisine diyecek lafımız olmaz, sadece alkışlarız.

Son olarak, Büyük Kaptan iyi ki Mustafa Sarp'ı bu takıma kazandırmış. Resmen beklenmedik katkılar yapıyor şu takıma. Sadece savunma yapar dedik ama savunmadan gelen topları Arda'ya çok seri ve doğru şekilde iletiyor. Günden güne şaşırtıyor bizi, Mehmet Topal'ın yokluğunu aramadık eleme maçlarında, daha ne olsun ?

En nihayetinde 4-3-3 veya türevlerinin olumlu sonuç vereceği konusunda güzel bir umut ışığı oldu bu maç. Bir de Servet-Gökhan ile olmayacak be, bunu görelim artık. Bu ikiliden biri oynayıp yanına Emre Güngör gelmeli sakatlık belasına bulaşmadan ya da bir yabancı alınmalı. Yoksa Arda-Elano ikilisini rüyamızda göreceğiz orta 3'lüde.

5 yorum:

Can dedi ki...

Orta saha ile ilgili deneylerden bahsetmişsin. Dediğin şekilde bir orta saha, basit iç saha maçlarında kullanılabilir. Bu konuda hemfikirim. Ancak 4-5 aylık dönemde özellikle önemli maçlarda Arda-Elano-Tobi üçlüsünü kullanmak başımıza iş açar. Oyun alanı hala çok geniş. Mesafe kısalır 35-40 metreye inerse, pres zamanlaması ve alan paylaşımı sıkıntısız olursa kesinlikle bu 3 lü çok iş yapar. Pas kabiliyeti bu kadar yüksek bir üçlü yok çünkü.

Adsız dedi ki...

Barış yine almış nasibini :)

firat selcuk dedi ki...

yok bu defa garezim yok kendisine, tamamen pozisyonlar oyle denk geldi :)

Adsız dedi ki...

bu tamın tek eksıgı bana gore topu oyuna sokabılecek bır stoper dır.servet-zan ıkılısı canlı bombadır.bır stoper alındıgı taktırde onumuzu cok acık goruyorum

Unknown dedi ki...

6 Ağustos'ta 3. öneleme maçı rövanşı var. Aynı başarılı performansı bir kere daha bekliyoruz Galatasaray. Tam destek hep destek.

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO