23.09.2008

Independiente ve 3 Adam

Independiente Arjantin'de her zaman en sevdiğim takımdır. Puan durumunda yeri nasılmış diye bakarım arada, evdeyken denk gelirse NTV Spor'da maçı veya özetini izlerim, yani öyle Galatasaray ve Fiorentina sevgimin bir benzeri yok ortalıkta. Ama işte Arjantin dendi mi River ve Boca'yı değil Independiente'yi severim. Bunun sebebi de 2002'deki Apertura şampiyonluğudur hiç şüphesiz. Daha öncesinde Maradona katkılı hafif bir Boca sempatisi vardı ama ilgimi de çekmiyorlardı. Bu şampiyonlukla da o neredeyse hiç olmayan Boca sevgisini bitirdiler içimde ve kendilerine hayran bıraktılar beni. Kadroda o dönemde üç oyuncu göze çarpıyordu ki şampiyonluğun en büyük payı bu üç adamdaydı. Federico Insua, Daniel Montenegro ve Andres Silvera. Altta hemen ilk iki isim hakkında konuşup Silvera'yı ayrı bir postta yazacağım.
Federico Insua adı Galatasaray adı ile özdeşleşmişti bir aralar. Basında Hagi'nin yerine her hafta sırayla önce Insua'yı sonra Gallardo'yu aldırıyorlardı Galatasaray'a. Gallardo gözden düştü sonraları ama Insua daha geçen yaz Lincoln gelene kadar gündemdeydi. Bu ilginin sebebi de şüphesiz ki 2002 Apertura'daki benzersiz performansıydı. Orta sahadaki diğer isim Montenegro ile birlikte ligin en etkili hücum gücünün altında imzaları vardı o sezon. 2002'deki sıradışı performansın ardından yarım sezon daha kaldı Arjantin'de ve 2003 ortasında Malaga'nın yolunu tuttu, çoğu Arjantinli İtalya ve İspanya'da bir şekilde tutunur ve iyi kötü topunu oynardı ama Insua bunu başaramayanlardan oldu. Tekrar geri döndü 2004'te Independiente'ye. Orada bir ikinci bahar yaşadı adeta ve Boca Juniors kapıları açıldı kendisine. Boca'yı da sırtlayıp yine ligin tozunu atmaya başlayınca basınımızdaki Galatasaray'a geliyor haberleri eşliğinde Borussia Mönchengladbach formasını giyiyordu.

Almanya'da sezon öncesi Galatasaray karşısına da çıkıyordu yeni takımıyla. Hazırlık maçındaki müthiş performansı ile ağzımıza bir parmak bal çalıyordu. O maçta bir de Oğuz Sabankay mükemmel oynamıştı, şimdi durum ortada, o maçta yıldız gibi parlayan Insua gibi kayıplara karıştı. Tek şansı önünde daha fazla değerlendirilecek yıl olması.. Neyse konu Oğuz değil, Insua'ya devam edelim. Insua orada iyi kötü oynamaya devam etti ama takım küme düşmüştü bir kere ve kurbanlardan biri de Insua olmuştu. İkinci avrupa seferinden de sonuçsuz dönenlerden oldu ve kendi topraklarını değil Meksika'yı tercih etti avrupayı terkederken. Hagi gibi Meksika'yı değil İstanbul'u tercih etse avrupada bu defa iş yapabilir miydi ? Hiç sanmıyorum.. Meksika'da Club America'da oynuyor 1 senedir ve şimdilik eskisi kadar olmasa da işler yoluna girecek gibi duruyor. Meksika yine bir Arjantinli'nin yok olan kariyerine destek olup O'nu ayakta tutmuş oldu. Yaşı daha 28, burada birşeyler yapıp tekrar avrupayı deneyebilir ama benim hiç umudum yok, bu kıtada iş yapacak adam zaten iki gelişinden birinde göze batardı. Sıradışı bir hücum hattına sahip Independiente'nin yeni yetme yıldızıyken şimdilerde kariyerini toparlayıp ülke topraklarına parlak bir dönüş yapma peşinde olan sıradan bir oyuncu haline geldi, kariyerini tekrar yükseltme macerasında bol şans dilemekten daha fazlası gelmiyor elimizden..
Şampiyon kadronun bir diğer yıldızı Montenegro'ya gelelim şimdi de. Independiente macerası aslında daha erken başlamıştı, 20 yaşında bu formayı giydiğinde yıl hanesinde 1999 yazıyordu. Oradaki 19 maç kendisini avrupaya taşımaya yetti. 1.5 sene kaldı avrupada yarım sezon Marsilya, 1 tam sezon Arjantinli katili Zaragoza ve yarım sezon da Osasuna formalarını giydi, olmadı, olamadı. O da çareyi geri dönüşte buldu, Arjantin'e döndü Huracan formasını giydi. Burada kiralık sezonunda iyi göründü ve O'na avrupa kapılarını açan Independiente'ye geri dönüş yaptı. Bu geri dönüşün ardından da Silvera ve Insua ikilisi ile birlikte 2002 de Apertura şampiyonluğunu yaşadı. Ertesi yıl biraz daha kaldı burada ve sıradaki durak River Plate oldu. Şampiyon takımın iki yıldızı Arjantin'in iki devinin yeni umutları olmuştu. River'da şansını iyi kullandı ve avrupaya tekrar gitti, bu defa yüksekten uçmadı ve Rusya'da Saturn formasını giydi. Yine kalıcı olamadı ve geri adım atıp River'a tekrar lider olmaya döndü. Bir önceki deneyiminde olduğu gibi bir Clasura şampiyonluğu yazdıramadı hanesine ve O'nu her zaman el üstünde tutup bitmeye yüz tutan kariyerini ayağa kaldıran Independiente'ye 3. kez döndü. 2 sene geçti son dönüşün üzerinden ve bu defa gitmeye hiç niyeti yokmuş gibi duruyor. Yaşının 29 olması kendisini tekrar avrupaya iter mi bilinmez ama üstündeki formayı bir daha çıkartmayıp kariyeri o şekilde noktalarsa hem kendisi için hem futbolseverler için en hayırlısını yapmış olacak.

Sıra Silvera'da ama O'nun postu ayrı, çünkü hem üç yıldızdan en sevdiğim bu adamdı hem de blogda ara sıra yazdığım "Underrated" serisinin de bir parçası durumunda..

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO