25.09.2008

Rezalet : Lazio 3-0 Fiorentina

Neresinden başlayayım, ne yapayım ne edeyim bilemedim. 51'de Mauri, 55'te Pandev, 59'da Siviglia attı ve maç 3-0 bitti. 9 dakikada 3 gol yedik oturduk. Aslında ilk yarı güzel başlamıştı; özellikle kendi sahasındaki iyi oyunuyla lige başlayan Lazio karşısında tam olması gerektiği gibi fazla yüklenmeden ama oyunu kontrol ederek başladık. Zauri sağ kanatta Lazio için tehdit oluşturuyordu, bu yüzden soldan pek ciddi gelemediler. İlk yarı Fiorentina'nın kontrolünde ve bir kaç Lazio pozisyonuyla geçti. Dışarıda izliyordum maçı, devre arasına maçı açtırmayı unuttum, açarken 1-0 olduğunu biliyordum ki açar açmaz da 2-0 oldu. Bir ihtimal maçı döndürürüz derken, daha 2. golün nasıl geldiğini tartışırken 3. gol oldu ve umutlar söndü gitti o an. Maçın kalanı da ilk yarı gibi pek keyifsiz gitti zaten. Bir kaç tehlikeli Lazio atağı ve sonuca varılamayacağı bariz olan Fiorentina baskısı.. Maçın daha da evrilip çevrilip genel bir yorumunun yapılmasına gerek yok, detaylı ve uzun konuşacak tartışacak birşey olmadı. 3 gol maçı hareketliymiş gibi gösterebilir ama 10 dakikalık bir rüzgarın sonucuydu bu. Gol gelene kadar Lazio'nun 2-3 ciddi pozisyonu var, bir de goller var ki sonrasında da hiç birşey yok maçta. İlk gol geldikten sonra Lazio şaşkınlıktan ve panikten yararlandı golleri sıraladı 5 dakikada.. Lazio sürekli maçı hareketlendirme peşindeydi, Fiorentina'da sürekli rakibi uyutup maçı orta şekerli götürmeye çalıştı. Maçla ilgili merak edilen başka şey de ligin en iyi iki yabancı kalecisinin mücadelesi olacağıydı, gülen taraf Fransız değil Arjantinli oldu ne yazık ki..
Detay yok dedim de, bu yenilginin sebeplerini de bir gözden geçirmek lazım. Yenilgi beklenebilirdi de bu kadar etkisiz ve vasat gözüküp de skor olarak da böylesine ağır bir yenilgi asla beklenemezdi. Takımın dizilişine baktığımızda 4-5-1 ile 4-3-1-2 arası gidip gelen bir diziliş görüyoruz. Bunun sebebi de ileri geri giden Adrian Mutu'ydu. Belirli bir taktiği yoktu takımın, Mutu'nun duruşuna göre çift forvet veya tek forvet oynuyordu. İleride takımın en kötü ismiydi Mutu. Gilardino da etkisizdi ama doğru düzgün top gelmeyince adamın da kalabalığın arasında yapacak birşeyi yoktu. Mutu konusunda hala bu kadar ısrarcı olunması canımı sıkıyor, geçen sezon takıma katkısı fazlaydı tamam da bu sezon olmayacağını belli ediyor hazırlık maçlarından beri. Nedir bu Mutu inadının sebebi anlamak çok güç. Bugün hücumda o kadar gereksiz top kayıpları yaptı ki ilk yarıda bahsettiğim "birkaç Lazio tehlikesi"nin sayısı bir hayli artıp golle bile sonuçlanabilirdi bu ataklar.

Prandelli bugün beni çok şaşırttı. Çift forvet oynuyorsun böyle bir deplasmanda, o zaman Gilardino'nun yanındaki isim Pazzini olacak ki bir işe yarasın yaptığın taktik. Pazzini yedek kalıyorsa da Mutu'nun sahada olmasına ne lüzum var ? Almiron-Donadel ikilisi ile kapatılmış bir orta sahanın önünde Kuzmanovic ve Montolivo Lazio'yu kilitleyebilirdi. Donadel ancak 72'de girdi oyuna, yani herşey bittikten sonra. İlk yarıda Lazio'nun solunu sadece ismiyle bile durdurabilen Zauri'nin ikinci yarı başında oyundan alınması da bir başka kopma noktasıydı. Lazio'ya ve Zarate'ye bir şekilde engel olmuş savunmanın dengesi bozuldu ve zaten herşey yerine oturana kadar olanlar oldu 10 dakikada. Maçta bir başka facia daha vardı : Felipe Melo. Vargas'ın önünde Pasqual veya tam tersi Pasqual'in önünde Vargas ile sol çizgiyi oluşturmak varken Melo gibi forvete yönelik bir oyuncu orta sahanın da direncini azalttı, hücumda da etkiyi azalttı. Olumlu etkisi olmayıp işini yapsa tamam ama onu da yapamadı Melo. İşin acı tarafı da Melo'nun 90 dakika sahada kalmasıydı. Üstte Almiron demişken iyi oynadığından değil, yanında ikinci bir defansif oyuncu ile iyi birşeyler yapabileceğini düşündüm. Yoksa bugün al gülüm ver gülüm tadında, Türkiye'ye yeni gelmiş Maldonado gibi oynadı..Bu maçta çift forvet oynamasını kötülüyor değilim elbette, ancak bu ofansif görünün hakkını verecek bir anlayış hakim değildi takıma. Şu taktikle sahaya çıkıp hücum etmeye korkmak, topu ayağında tutup bir kaç etkisiz pozisyon peşinde koşmak acı bir sahnedir benim gözümde.

Kısacası Prandelli günün sınıfta kalan adamıydı. Çoğu kişinin oyun ne konumda olursa olsun sonradan müdaheleleri ile durumu değiştirmesi ve oyunu çok iyi okuması sebebiyle imrenerek baktığı Cesare Prandelli bugün tanınmayacak haldeydi. Seri A'ya çok kötü başlayan Fiorentina'da bu başarısızlığın en büyük pay sahibi hiç şüphesiz Prandelli. Geçtiğimiz sezon sadece 4-5 ay önce Juventus deplasmanında harika oynayıp rakibini ezerek 3-2 yenen Fiorentina'ya bakıyorum, bir de bugün Lazio deplasmanında 3-0 yenilen ve hücum yapmaya korkan Fiorentina'ya bakıyorum, bunun sorumlusu sahadaki oyuncular olmamalı. Prandelli gitmemeli elbette ancak geçen sezon yaptıklarına şöyle bir göz atıp o agresif ve istediği her maçı kazanan Fiorentina'yı nasıl öldürdüğünü ve nasıl geri getirmesi gerektiğini düşünmeli.

2 yorum:

petit dedi ki...

Senden hararetli biçimde "Ne olacak bu Fiorentina'nın hali?" yazısı bekliyorum.

firat selcuk dedi ki...

onu dusunuyorum da, bu hafta lig ve sampiyonlar ligi atlatılsın, belki isler yoluna girer az cok..

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO