1.09.2008

Underrated Players #4 : Artur Wichniarek

Polonyalı olup da Almanya'da kariyerini sürdürenlerden biri Wichniarek, ancak o Almanya değil Polonya forması giyiyor uluslararası düzeyde. Kariyeri ülkesinin takımı Lech Poznan'da başlıyor 1992'de. Burada pek gol atamasa da başarılı görülmüş olacak ki Widzew Lodz'un yolunu tutuyor 1998'de. Burada 2 sezonda 57 maçta 28 gol atıyor ki bu gollerin hemen hemen tamamını ilk sezonunda atıyor. Daha sonra ise adını sık sık duyacağımız yere gidiyor, Bundesliga'ya.
Ancak Bundesliga kariyeri pek parlak başlamıyor çünkü ilk sezonunda takım 2. Lig'in yolunu tutuyor. Alt ligde Wichniarek kendine geliyor ve 2001/2002'de 2. Lig'in gol kralı oluyordu. Burada 101 maçta attığı 50 gol onun bir basamak üste çıkması anlamına geliyordu. Bir sonraki durak Hertha Berlin'di. 2.5 sezonda 44 maçta forma giyebiliyordu ve parlak geçen sezonların ardından bu sürede 4 gol atabiliyordu sadece. Arada Hertha Berlin II'ye yani Hertha'nın amatör takımına bile yollanıyordu. 2006 başında tekrar Bielefeld'e döndüğü zaman da sezonun kalan yarısını gol atamadan tamamlıyordu ancak sonraki iki sezonda toplamda 20 golle yeniden takımdaki yerini sağlama alıyordu. 2008/2009 sezonu ise Wichniarek için rüya gibi başladı, 3 maçta forma giydi ve 4 gol attı. 31 yaşındaki golcü için kariyerindeki son bir kaç verimli sezona girerken bundan daha iyi bir başlangıç düşünülemezdi herhalde.

Wichniarek'in bu seriye giriş sebeplerinden biri de Polonya'daki kariyeri. Milli takım ile doğrusu pek görülmeyen bir isimdi. Ben bu anlamda kendisini Ümit Karan'a benzetiyorum. Dönem dönem kendisinden formda oyuncular olsa da ülke şartlarına bakıldığında her zaman ilk 3-4 tercihten biri olması gereken bir oyuncuydu Wichniarek ancak bir türlü milli formayı istikrarlı bir şekilde giyemedi. Yine de futbol dünyasında yeteneği yukarılarda olup da adı yukarıda olamayan yeteri kadar parlayamamış diğer yıldızların arasında kariyerinin yavaş yavaş sonlarına geliyor Wichniarek. Çoğu kişi için birşeyler ifade etmese de benim için her zaman takip edilen ve maçlarda dikkatle izlenen bir gizli yıldız olacak Artur Wichniarek.

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO