3.07.2009

Katil Martı #1 : Başlangıç

Football Manager 2009'da Marmarisspor ile başladığım keyifli yolculuğu yazayım mı yazmayayım mı diye sorarken olumlu cevaplar aldım. O zaman adım adım yazmaya başlayayım bu keyifli kariyeri. İlk yazıda 2. Lig'deki ilk sezonu tamamen yazmak istiyorum, sonuçta tekdüze ve genelde aynı rakiplerle maçlar yapılıyor, o yüzden bir çırpıda bunu kapatıp hikayedeki detaylı şeylere 1. Lig ve Süper Lig bölümlerinde devam etmek istedim. Marmaris ile en son CM01/02'de oynamıştım böyle uzun süreli olacak şekilde, onu da başlamadan önce son bir not olarak düşeyim. Ha bir de, Katil Martı Marmarisspor'un ta kendisi oluyor her ne kadar oyunda takıma Zeybekler diye hitap etseler de.
Oyun başlarken 11 takımlı grupta 7. sırayı alacağımızı söylüyordu medya. Başkanın bizden istediği ise kulübü 2. Lig'de tutmamızdı. İlk iş olarak kendimizi bir takımın pilot takımı yapmalıydık. Bu çağrımıza kulak veren 2 tane Süper Lig takımı ve 3 tane Bank Asya takımı vardı. Bu 2 Süper Lig takımından birinin Galatasaray olması bayram sevinci yaşattı adeta. O oyuncular katılınca sezon öncesi öngörülen 7.'likten daha iyisini yapacağımız belgelenmişti. Galatasaray ilk sezonda İlker Cihan, Soner Cihan, Serdar Eylik ve Aytaç Akdağ'ı yolladı bize. Beşiktaş'tan Necip Uysal'ı, Fenerbahçe'den ise Abdülkadir Kayalı'yı isteyip olumlu cevap alınca bu iki ismi de kiralık olarak kadroya katıp ligden çıkma yolunda büyük bir adım atmış olduk. Bunlarla birlikte boşta olan 1988 doğumlu Emre Anuk da kadroya dahil olmuştu.
Hazırlık maçlarında yavaş yavaş oturuyordu kadro. Taktiğimizi belirleyip bu dizilişe sadık kalarak Süper Lig'e yükselme yolunda bir oyun karakteri kazanma hedefim vardı, her maça farklı taktikle çıkıp rakibe göre oynamaktansa kendi oyunumla bir yerlere gelmeyi yeğleyenlerdenim. Böyle olunca işler hafiften yoluna girmeye başlamıştı doğal olarak. Öyle ki Galatasaray'a karşı oynanan son hazırlık maçında 4-1 kaybetmiştik, daha büyük bir fark ve rezil bir oyun beklenirken ilk yarıda 1-1 ile soyunma odasına gidip direnmiştik gücümüz yettiğice. Ağustos sonunda ilk aşama başlıyordu ligde. 11 takımlı grupta ilk 4 maçta 10 puan ile flaş bir başlangıç yapıp medyayı da şaşırtıyorduk. Bu 4 maçta 5 gol atıp hiç gol yemiyorduk. Seriyi bozan ise Denizli Belediye oluyordu bizi 1-0 devirip. Bu maç ve takip eden 4 maçta ise sadece 2 puan alıp Yükselme Grubu yolunda ağır bir yara alıyorduk. Sonraki 2 maçı kazanıp işleri yoluna koymuşken deplasmanda Afyon, içeride ise Adana Demir'e kaybedip 12 maçta 4 yenilgi ile yola devam ediyorduk. Neyse ki ilerleyen haftalarda oyuncuların da taktiğe alışmasıyla birlikte 8 maçta 5 galibiyet 3 beraberlik alıp grubu tamamlıyorduk görüldüğü gibi. Bu süreçte ise grupta ilginç şeyler yaşanıyordu, ilk hafta averajla 2. sırada olup sonrasında ele geçirdiği liderliği bir daha hiç bırakmayan Bucaspor son hafta hem bana hem Fethiye'ye geçilip 3. sırada kalıyordu. Yani Buca ilk ve son hafta dışında hep liderdi grupta.

Yükselme grubu başladığında işler biraz zor olacaktı, hissediyorduk bunu. Ancak Aralık ayı ile birlikte grubun son haftalarında transfere de yoğunluk vermiştik. Malatya'dan tanınan Mithat Yavaş belki işe yarar diye alınmıştı, boştaydı ne de olsa. Bu düşünceyle bir transfer daha yapılmıştı ki 5. sezonumu oynadığım bu günlerde hala anlamam o ismi niye aldığımı : Ali Asım Balkaya. Takımda 2. Lig standartlarının üstündeki 1988 doğumlu Muharrem Ozan Cengiz vardı ve hem Mithat hem Ali Asım transferi yüzünden genç oyuncunun güvenini de sarsmış oldum. Büyük bir transfer yanlışı yapılmıştı. 10 gün sonra satmak istmeme rağmen gitmeyen bu hatalı transferlere tazminatı ödeyip yolları ayırmıştım. Yine boştaki oyunculardan Ömer Kartal hem sol hem de ortada oynadığı için güzel bir alternatif olmuştu kulübede. Boştayken kaptığım bir isim de Utku Yılmaz olmuştu, yarım sezonda 20 maça çıkıp orta sahada iyi işler yapacaktı.
Yükselme Grubu öncesi bir sürpriz de Galatasaray'dan gelmişti. Sinan Osmanoğlu sezonun kalan yarısını Marmaris'te geçirecekti. Bunun dışında 45.000 Euro'luk transfer bütçesinin 14.000'lik kısmıyla Gençlerbirliği'nden kiralanmış olarak kadromuzda bulunan Fırat Sağesen'in bonservisini alıyorduk. Kalan parayla da kaleye Antalyaspor'da tutunamayan Polat Keser'i alıyorduk. Durduk yere iyi bir kaleci sahibi olmuştuk. Bu transferler eşliğinde maçlar da başlamıştı. Şanlıurfa Belediye ve Mersin İdman Yurdu mağlubiyetleri ile 2 hafta sonunda grubun dibine demirlemiştik. İlk 7 hafta sadece 6 puan ve tek galibiyet ile geçilmişti. Seneye yeniden 2. Lig'de kalacağımızın sinyallerini alıyorduk yavaş yavaş. Ancak kalan 11 haftada öyle bir performans gösteriyorduk ki bu grubun sonuncusu oluruz derken 11 maçta tek mağlubiyet alıp son anda 0-0 ve 1-0'lık skorlarla lehimize dönen ikili averaj sayesinde Fethiye'yi geçip play-off mücadelesine katılıyorduk. Rüya gibi bir durumdaydık ve buraya kadar gelmişken yükselememek olmazdı.
Play-off turundaki ilk rakibimiz Arsinspor oluyordu. Çorum'da(ne alakaysa) oynanan bu maçta Galatasaray'a teşekkür ederek turu geçiyorduk. 4-1 biten maçta 2 golü Sinan Osmanoğlu atıyordu, diğer gollerin 1 tanesi de Serdar Eylik'ten geliyordu. Bir de genç yıldızımız, kendi oyuncumuz Ozan gol atıyordu bu turda. Yarı final maçında rakip ilk grupta mucize eseri 3. olan Bucaspor'du. Buca'yla grupta içeride 3-3 deplasmanda 0-0 berabere kalmıştık, galibiyet konusunda emindik bu sefer ve 2-0 ile kazanan taraf olmayı başarıp finale çıkıyorduk bu turu rahat geçerek. Gollerimizde Serdar Eylik ve Ozan Cengiz'in imzaları vardı.

Finaldeki rakip ise sürpriz bir şekilde finale gelmiş olan Ofspor'du. 2-1'lik skorla birlikte Marmaris'i bayram yerine çevirmiştik. İki genç ve yıldız adayı savunmacımız İlker Cihan ve Emre Anuk'un golleri Bank Asya 1. Lig'e çıkan son takım olarak Marmarisspor adını tabelaya yazdırıyordu. Yönetim küme düşme korkusu yaşatmamamın yeterli olacağını söylerken hayal bile edilemeyen yerde, Bank Asya 1. Lig'deydik artık. Ancak Galatasaray desteğiyle bunu başarmış olan kadro için önümüzdeki sezon hiç kolay geçmeyecek gibi duruyordu. Kulübede 12. adam konumundaki Soner Cihan geri dönüyordu, yanında kendisi gibi kiralık gelen 5 ilk 11 oyuncusunu alarak : Abdülkadir Kayalı, Serdar Eylik, İlker Cihan, Necip Uysal, Sinan Osmanoğlu. Yine de sezon boyu oynadığı 39 maçı 22 gol 7 asist ile tamamlayan Ozan Cengiz'in yükselen grafiği giden bu isimlerin ardından umut aşılıyordu bize.

Bir sonraki bölümün içeriği : 2009/2010 sezonu yaz transfer döneminde Bank Asya'nın en hareketli takımı olan Marmarisspor'un Süper Lig tecrübeli sürpriz transferleri ve Galatasaray'ın büyük ayıbıyla başlayan sezonun ilk yarısı.

3 yorum:

ziggytheking dedi ki...

süper seri olacağa benziyor

Baris dedi ki...

Demirsporum affetmemiş yenmiş deplasmanda :) her ne kadar çıkmasa da gururla, ezilmeden durmuş :)
Ali Asım Balkaya faal döneminde topçu değildi, FM'de olmaması şaşırtmıyor beni. 28 yaşında halı sahada ii oynuyor diye Portakalspora profesyonel yapılmış adamdan ne bekliyordun ki :)
Bu arada kıl payı çıkmışsın gözümden kaçmadı.

babayaro dedi ki...

giriş çok başarılı olmuş. eline sağlık..

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO