29.08.2009

Futbol Yerine Oynanan Sokak Oyunları : Simit

Erkek çocuğu sokakta genelde futbol oynar, basketbol oynar, bilemedin saklambaç oynar. Ortamda kız varsa illa ki şişe çevirmece oynar.

Kendi çapımda bir seri yapacağım. Futbol yerine oynadığımız sokak oyunları. İlk oyunum ise çocukluğumdan kalan en güzel, en psikopat oyun olan Simit.

Eğer ebeyseniz; ortaya çizilen ebe yuvarlağı dışında nefesinizin kuvvetine göre sopa yersiniz.

Oyunda dayak yersiniz, atarsınız şansınıza kalmış, ama inanılmaz eğlenceli, gülmekten katılabileceğiniz durumlarla da karşılaşabilirsiniz.

Misal;
Ebe insanı olarak "simiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiit" diyerek yardırırsınız. Nefesinizin bitmesi yaklaşınca etrafınıza bir göz gezdirirsiniz, kaçınılmaz son mevcuttur. Artık orda ya yerlerse diyerek "simiiğiğğğiğğğğğiğğğğiğiiiit" diyerekten son heceyi uzatarak oyuncuları şaşırtıp bir kaç saniye süre kazanabilirsiniz. "lan yoksa?" diye düşünmeleri bile kârdır sizin için. Aynı şekilde sizin bu komik heceyi uzatma şekliniz oyuncuları gülme krizine sokar, yiyeceğiniz tekme sayısını azaltabilirsiniz.

Ebeler mazlum olurlardı. Nefesi bittiğinde ise ebe yuvarlağına koşarken hala simit diye bağıranı da vardır, yerlere yatılasıdır. Lan olm git koş işte, hala ne simidi ? Yiyorsun tekmeleri. Hatta yediği her tekmenin ardından simit diyenini bile gördüm. Bu çaresiz çırpınışlar bile oyuncuları gülme krizine sokabilir.

Bir de asıl çapanoğulları vardır bu oyunda. Siz ebe yuvarlağını terkettiğiniz anda, bir şekilde arkanızdan gelip, simit yuvarlağının önüne pusu kurar adiler. Gerçek hayatta da kaçınmak lazımdır bu tip insanların arkadaşlığından. Bunlar pusuyu kurarlar ve her şekilde ebelenen oyuncuya veya nefesi biten ebeye altın vuruşu yapmakla görevlendirmişlerdir kendilerini.

Bir başka kaos ise, dokundum dokunmadım restleşmesinde yaşanır. Ebe bir oyuncuya değer gibi olur, ebe "deydim lan" der ve bi tekme basar tedirgince devamını diğer oyuncuların getirmesini bekler, oyuncu "hadi lan yavsak" karşı çıkışına "bitti olm simit" cümlesini de ekleyerek bir tekme de o atar. Burdan sonra iki alternatif var.

1- Bu iki arkadaş kavgaya tutuşabilir.
2- Diğer oyuncular toplanır deydin deymedin diye konuşulurken, birisi gerçeği kabul eder ve kaçmaya başlar. Bu arada diğer oyuncular anlaşmazlığı çözmek için toplanmışken ebe yuvarlağının oradaki yavşak sinsice orda beklemektedir hala.

Bu davranışlarla bir kaç tekme eksik yersiniz her şekilde. Çamura yatmak gerekir her türlü.

Bir de annenin çağırması vardir ki; siz "simiiiiiiiiiit" diyerekten yardırıken, anne bağırır balkondan: "ooooooooooooosssss", siz de sazan gibi atlayabilirsiniz "anne dur oyun oynu..aaaagggh". Ben yaptım ordan biliyorum.

Bu oyun genellikle her yıl en fazla 3 defa oynanır. O 3 oyundan birisinde mutlaka birisi ciddi bir sakatlık geçirir. Sonra oyun bir şekilde bozulur, tekrar futbol ve başka oyunlara yönelinilir. Ta ki kış geçip, bahar gelip açığa çıkan enerjiyi salmak gerekene kadar. Tabi o zamanlar çocuğuz bahar bahar enerjimizi nereye atacağız ? Kızlara yapılan 2-3 el şakasıyla biter mi o enerji ? Tekrar başlar simit oyunları ve yine bir sakatlıkla biter.

Aslında bu oyun için en önemli unsur oynanacak arkadaş grubunun iyi seçilmesidir. Oyuncular kesinlikle bot giymemelidir. Taban kullanılmamalıdır. Biz bu olayi sandaletle oynayarak çözmüştük, gerçi şimdiki sandaletlerle değil, bir aralar modaydı böyle pofuduk pofuduk lastikliler.

Esasında en temizi kumsalda oynananıdır. Ayaklar çıplaktır. Yediğiniz tekme o kadar acıtmaz ama normaldeki gibi burda da yavşaklar vardır. Siz "simiiiiiiiiiit" diye yırtınırken malum kişi bir avuç kum savurur üstünüze, dengeniz bozulur, simitiniz bozulur, yersiniz tekmeleri.

4 yorum:

demiycem dedi ki...

cogu zaman 1 tur surer bu oyun.. zira ebe kisisinin nefesi tukenince, vucuduna gelen darbeler'e karsilik verdigi an 2. tur donmez.. zaten o tabloya uzaktan bakildigi an 'simit' oyunun nasil bir oyun oldugu anlasilmaktadir..

Can dedi ki...

hayatımda 10 kere kavga etmişsem yarısı bu oyun yüzünden. hayır bana vurduklarında karşılık verdiğimden değil, ben onlara vurdugumda karşılık verdiklerinden. Zıldır zımba nında bu tarz etkileri vardır.

S.Dyrn dedi ki...

Bi simit oyunu anca bu kadar güzel analatılırdı Bravo! :):)

kutay dedi ki...

mahallede oynanan topsuz oyunlara karşıyız....)

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO