2.08.2009

Ligi ve Kupayı Almadan Süper Kupa Almak ?

Başlıkta tam anlatamamış olabilirim istediğimi. Yazınca daha iyi anlaşılacak. Bugün yaşanan durumu merak ettim ve araştırmaya başladım. Lig şampiyonu olmadan, federasyon kupası kazanmadan bugün Fenerbahçe'nin yaptığı gibi kupayı biraz piyangodan diye tabir edebileceğimiz şekilde kazanan takımlar var mı, Avrupa'nın 5 büyük liginde Fenerbahçe'nin yaşadığı sürpriz mutluluğu kimler yaşamış bakalım ?

- İtalya : 1988'den beri düzenlenen Süper Kupa'yı bu şekilde alabilmiş bir takım bulunmuyor.

- İspanya : 1982'den beri düzenleniyor kupa. 1996'da Atletico Madrid duble yapsa da Süper Kupa'yı kazanan taraf Kral Kupası finalisti Barcelona olmuş. Yine aynı şekilde 1998'de Barcelona duble yapmasına rağmen Süper Kupa'yı Kral Kupası finalisti Real Mallorca kazanmış. Bu sezon duble yapan Barcelona'nın rakibi kupa finalisti A.Bilbao olacak ama Barcelona'nın şu anki durumunu düşününce Bilbao'nun bu listeye girmesi zor görünüyor.

- İngiltere : İngiltere bu konuda en uzun geçmişe sahip 100 yıldan fazla bir tarihi var Charity Shield'in. İlk kez 1921'de en üst düzey lig şampiyonu ve FA Cup şampiyonu arasında oynanıyor, dönem dönem değişik karmalar ve şampiyonlar karşı karşıya geliyor. İlk kez 1961'de Tottenham duble yapıyor ve Charity Shield finalinde Federasyon Karması ile oynayıp kazanıyor bu kupayı da. 1971'de duble yapan ikinci takım Arsenal oluyor ve Charity Shield maçına hazırlık maçları yüzünden katılmıyor. 2. Lig şampiyonu Leicester City ve FA Cup finalisti Liverpool karşı karşıya geliyor. Leicester City finalde Liverpool'u yenip 1. Lig ve FA Cup'ı kazanmadan şampiyon olan ilk takım olarak tarihe geçiyor. 1986'da duble yapan Liverpool kupayı aynı sezonda hem FA Cup finalisti hem de lig ikincisi olan Everton'a kaptırıyor. 1999'da duble yapan Manchester United kupayı Premier Lig 2.'si Arsenal'e kaptırıyor.

- Almanya : Resmi olarak 1987'de düzenlenmeye başlanan bu kupa 1996'da son kez düzenleniyor ve tüm kupalar lig şampiyonlarına gidiyor. 2008 ve 2009 da resmi olmayan şekilde yeniden yapılıyor Almanya Süper Kupası ancak bizim araştırdığımız gibi bir durum yok henüz.

- Fransa : 1949'da başlayan kupa devamlı olarak yapılmamış. Kesintiler ve atlamalar var arada. 1966'da duble yapan takım yok ancak kupa şampiyonu Strasbourg değil Reims oynamış finali. Reims Fransa Kupası finalisti de değil üstelik. Yine de bunu ilk yapan takım olmuşlar Fransa'da. 1970'te aynısını Nice yapıyor. Sanırım o 4-5 yıllık dönemde lig 2.'si oynamış finali. 1972'de Bastia kupa finalisti olarak duble yapan Marsilya'nın karşısına çıkıp kupayı almış. 2002'den sonra ligi domine eden Lyon süper kupaya da ambargo koyuyor. Geçen sene, yani 2008'de Lyon duble yapıyor ve ligde 2. sırayı alan Bordeaux Süper Kupa'yı kazanıyor.

Avrupanın 5 büyük liginde durum bu, görüldüğü gibi pek sık rastlanan bir durum değil. Hal böyle olunca bizim ülkemizde ilk kez denk gelmesinden ötürü tartışmalar aldı yürüdü 2 aydır. Daha önceki Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık kupalarında statü farklı olduğu için aynı kategoride değerlendirmedim. Bizim Süper Kupa'nın şimdiki formatla geçilen 4. sezonu oldu bu.

5 yorum:

Ömer Kürkçü dedi ki...

Eğer federasyon futbolcuların fikrini sorsaydı bu maç ile ilgili eminimki her iki takım da lige kısa bir süre kala oynanacak bu maçı oynamamayı yeğlerdi. Gereksiz bir maç oynadıklarını zaten maçın havasında fazlasıyla hissettik ve hissettiler. Ayrıca maçtan önce Alex'in açıklaması herşeyin özeti niteliğinde: "Beşiktaş hem ligi kazandı hem de Türkiye Kupasını, şimdi biz neden bu maçı oynuyoruz anlamış değilim."

Can dedi ki...

Bende blog a yazmak için araştırma yapıyordum. Beni büyük bir dertten kurtardın. Benzerleri olsa dahi, hala lig ikincisinin kupa finalini oynamasından yanayım. Federasyon kupasında bir play-off durumu söz konusu; ancak ligde aynı şey geçerli değil. Her şeye rağmen ben duble yapan bir takımın bu kupayı direk almasından yanayım.

Bay Kerahet dedi ki...

Bence iki kupayla giden takıma bir anavtaj sağlanmalı. Mesela maç onun sahasında oynansın. Böylece arada bir fark olur.

alperensaylar dedi ki...

her ne kadar ben de duble yapan takımın otomatik olara kupayı alması gerektiğini düşünsem de bu iş sanki ilk kez türkiye'de oluyormuş gibi tepki vermenin de mantıksız olduğunu düşünüyorum. senin de yazdığın gibi başka ülkelerde de bu şekilde oynayıp kazanan olmuş.

Unknown dedi ki...

Bu maç bu galibiyet Avrupa Ligi öncesi müthiş bir gaz oldu Fener'e. Perşembe günü oynanacak Honved rövanş maçına mğthiş bir moralle çıkacak olan Fenerbahçeden ümitliyim açıkçası.

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO