10.08.2009

Spore

Oyun bir süredir duruyordu bilgisayarda, dün yükledim oynamaya başladım, ilginç ve keyif verecek gibi duruyor eğer oynamayı başarırsam. Nedir ne değildir çözemedim tam olarak. Suda başladım, tek hücreli olarak, ufak bitkileri yiyerekten başladım, her şey güzel gitti suda eşlerimi bulup çoğaldım fütursuzca, o da güzel. Hep su hep su nereye kadar arkadaş dedim isyan edip karaya ayak bastım bir çift ayak sahibi olup evrim geçirerek. Buraya kadar basit, zaten bir şey yapması gerekmiyor insanın. Benim canımı sıkan karaya çıktıktan sonra neler yapılabileceği. Şimdilik beynimizi geliştirip daha akıllı bir canlı olarak tekrar evrim geçirmeye çalışıyoruz. Çeşitli hayvan türleriyle arkadaşlık edip geliştiriyoruz kendimizi.

Bu noktaya kadar geldim ben, bundan sonraki derdim tasam oyunda bir şeyleri eksik yapıp yapmıyor olmam. Sadece ağaçtaki elmamsı şeyleri yiyip yeni hayvanlarla arkadaş olmakla yürümemeli bu iş, bir şeyler daha olmalı. Tabii evrim geçirdikçe daha da çeşitlenebilir her şey, nasıl ki suda ot yemekti tek görevimiz, bunda da arkadaşlık kurup hayatta kalmak olabilir. Bilemedim şimdi.

Lafın kısası, şu oyunu oynayan varsa bana yardım etsin, ekran başında can vermek üzereyim..

14 yorum:

Fatih dedi ki...

en hizli uninstall ettigim oyunlar listesine girmistir spore. meyve yedim, bocek yedim, hayvan yedim, kavga ettim, bayginlik gecirtti sonunda.

bilemiyorum tabii belki sizin hosunuza gider ama bence pek vakit ayirmamak gerekir diye dusunuyorum.

Vandir dedi ki...

eski (efsane) rpg ler serisine başladım ben, şu anda sıra arcanum'da, oynamadıysan tavsiye ederim.

(cevap olmadı pek ama..)

Can dedi ki...

yanlış bilmiyorsam tanrıcılık oynamaya doğru gidiyorsun oyunun ilerleyen aşamalarında. Ben ds'te oynamaya başlamıştım ama çabuk sıkıldım.evrime devam etmeni öneriyorum son tahlilde.

PedRo dedi ki...

oyun ilerledikce güzelleşiyor.tek hücreli iken etcil dişleri aldıysanız karada da baskalarıyla ittifak kurup yada yiyebiliosunuz. yerden aldığınız parçalarıda kullanarak kendinizi geliştiriyorsunuz.bu arada su da ot harici diğer canlılarıda yemeye yarayan etçil dişleri almanız gerektiğini söylemeliyim.

firat selcuk dedi ki...

arcanum'u gecen sene yazmıstım buraya, diablo'ya pek ısınamadıgımdan arcanum benim icin en iyi rpg oyunudur..

Adsız dedi ki...

En sevdiğim oyunlardan biridir, çok zekice yapılmıştır zaar. Popüler kültür göndermeleri bitmez oyundaki. Kesinlikle devam etmeni öneriyorum zira oyun ilham vericidir.

Oyunda hiçbir aşamada bir şey atlama gibi bir şansın yok - oyun zaten kazanmaya dayalı bir oyun değil, oyunda kaybetmek diye bir şey yok - mühim olan yolculuk ve yarattığın canlı ile özdeşleşmen işin dizayn boyutu daha önemli o yüzden.

(tabii bu söylediğim ilk üç bilemedin dört aşama için geçerli)

ikinci aşamada etrafta dolanıp hatta uçup kimi canlıyla arkadaşlık olup kimini yok ederek (ve tavrına göre bir sonraki turda bir bonus olarak) hızlı bir şekilde kabileye dönüşüyorsun.

bu aşama karakterlerin şeklini şemalini tanıman için koyulmuş seni zorlamktan ziyade. çünkü o dolaştığın birey ileride medeniyet oluşturuyor. Neyse efendim bu aşamada etoburlar yok edebildiği kadar ırk yok ediyor - çevredeki meteorları veya her türün alphalarından çıkan beden parçalarını alıp türlerini geliştiriyorlar. Otobur ve her ikisini de tüketenler arkadaşlık yolunu izliyorlar, haritada ilerledikçe yaratıkların etkilenmeleri veya öldürülmeleri zorlaşıyor. etobur oynuyorsun zehir kesesi, boynuz, güçlü bir çene gibi ihtiyaçları atlamamak lazım ne kadar fazla silah o kadar iyi. otobur içinse hız - dansetmek - şarkı söylemek ve uçmak çok önemli - hoş uçmak herkes için çok keyifli bir çift kanadı kesinlikle öneririm.

Sonraki aşamada etoburlar kanımca biraz daha avantajlı - diğer yaratıkların oluşturduğu kabilelere karşı savaşıyorsun, etoburlar geçtiğin aşamada elde ettikleri yetenekleri kullanabiliyorlar, otoburlar da pek tabii - yine arkadaşlık veya yok etmek prensibi üzerine. bu bölüm mini bir strateji oyunu gibi.

sonraki aşama da insanlar gibi kendi ırkına karşı savaşıyorsun. bu bölüm de seni çok zorlamayacaktır. rush kesinlikle iş görüyor bu aşamada, militer oynayarak oyun 1-2 günde son aşamaya gelebiliyor /bitebiliyor diyemiyorum (:

son aşama uzay aşaması, bir sonu yok - sandbox'a bağlıyor.

ne istiyorsan onu yapıyorsun.

baharat ticareti, terraforming, yeni canlı türlerini gezegenine getirmek, hatta bazı gezegenlerde yaşam için gerekli koşulları oluşturup onların uygarlık oluşturmalarını seyredebiliyorsun, seninle aynı aşamalardan geçiyorlar, sonra uzay gemileri yapıyorlar - bu aşamalara müdahele edebiliyorsun pek tabii. bir gezegene fazla etobur koyarsan hepsi ölüyor gibi durumlar da var- zaten her şey için bir tutorial var oyunda epey user friendly.

göndermeleri şimdiden söyleyeyip spoiler yapmayayım ama - yarattığın yaratık medeniyet kurduğunda gezegeninin bir tarafında dolaşan devasa yaratıkların adlarına dikkat et (: tarih öncesi yaratık geyiği çok keyifli oyunda, propogandalara da öyle.

uzay çağında ise, grox'lar mıdır nedir o karın ağrılarıyla karşılaşana kadar tadını çıkar, sonrası epey bir karın ağrısı, o adamlar bütün galaksiyi kene gibi emiyorlar - bir başka güzellik de o galaksi modunda başka bir oyununu görebilmen ya da zoom out yapmak...

çok uzun süre oynanabilecek bir oyun değil ama bir süre sabredilmesi gerekiyor kesinlikle.

spesifik bir sorun olursa e-mail adresimden ulaşabilirsin.

Adsız dedi ki...

ah ayrıca,

arcanum - fallout motoru kullanıyor yanılmıyorsam, fallout 1 ve 2 'yi önerebilirim. Black Isle'dan kötü oyun çıktığını görmedim. Ama bu işin nirvanası da Planescape Torment'dir demeden geçemeyeceğim. Hikaye olarak, karakter derinliği ve özgünlüğü olarak, akıcılık - ses kompozisyonu, müzik seçimi ve sanat yönetmenliği olarak kafadan ilk sıraya yazarım. O atmosferi bana yaşatabilen ikinci bir oyun çıkmadı daha. Seviye giderek düştü zaten, Fallout 1-2, Arcanum, Lionheart (oynamadıysan iyi bir vakit geçirici olabilir yine Fallout motoru, yine Perk sistemi, Engizisyon İspanya'sında geçiyor ve tarihi karakterleri karikatürize etmişler, Da Vinci falan var, büyük yasak, hoş oyun ama pek bir düz - bir yerden sonra action'a bağlıyor. Diablo'ya benzemeye başlıyor ki sadece character sheet var diye rpg'ye yazamayacağım Diablo'yu. )

Planescape Torment de Baldur's Gate 1 ile 2'nin arasında çıktı yanılmıyorsam. Ama hikayesi, metinleri ve oyun içi özgürlüğüyle gerçekten çok üstünde muadillerinin.

Yeni nesil oyunlarda bu tarz bir zekaya rastlayamıyoruz. NWN iyiden iyiye hack'n slash'e bağlamıştı, senaryolar komik olmaya başladı oyunda, epic level'lar havada uçuşuyordu - son yaptıkları Mask of Betrayer da eski oyunlara bir gönderme oldu, biraz fazla yer kaplıyor bilgisayarda ama bulursan onu da önerebilirim, onun da hikayesi çok iyi işlenmiş.

Uğur ! dedi ki...

Size kimsenin pek fazla bilmediği bir pc oyunu deyvereyin mi? Sıkı durun Pro evolution soccer diye okunuyor, pes diyede yazılıyor. hem klavye ile hem konsol ile oynanan bir fitbol oyunu. o kadar gerçekçi ki ofsayt bile var....

Adam dedi ki...

Spore manyak oyun. Tek hücreli bir canlıdan başlayıp evrimin son noktasına kadar gidiyorsunuz. Çok fazla vakit harcatır. Sanırım Sims'in yapımcılarından.
Bu yakınlarda Overlord II oynadım. Çok zevkliydi. Hemen bitmesin de günde 1 saat fala oynadım :)

firat selcuk dedi ki...

yorumlardaki oyun onerilerini not aldım, onları indirip yaz okulundan sonra baslarım oynamaya..

spore konusunda da hatayı otcul olarak yaptım sanırım ben.. bana gerilim lazım sinir lazım oyun icinde, iyisi mi etcil olayım bastan baslayıp..

CaRtMaNtR dedi ki...

Farklı bir oyun arayana bu aralar şiddetle Prototype'ı önerebilirim. Neredeyse öldürülemez bir karakteri GTA'daki gibi geniş bir haritaya salıyorsun. Ayrıca sağlık arttırmak içinde sokaktaki insanların yada zombilerin genetik boyutta kendisi ile birleşebilmesi karakterin genetik anlamda evrimleştiğ için fiziksel özelliklerinin değişebilmesi ve vücudunun başlı başına bir silah olması nedeniyle çok eğlenceli bir oyun.

umutation! dedi ki...

kimse baldur's gate oynamamış sanırım arcanium fallout derken rpg'lerin kralı atlanmış

baldur dedi ki...

evet etçil olsaydanız meyve yediğiniz zaman kusacaktınız:), etçil olarak başlayın, oyunda evrim geçirdikçe oyun da tür olarak değişiyo. yani world of warcraft ve command and conquer tarzı oynanışla karşılaşacaksınız. gittikçe yaşadığınız çevre de gelişiyo, kıtadan dünyaya, dünyadan uzaya, ben en son uzaya gelemedim çünkü sıkıyor oyun bir süre sonra.

Vandir dedi ki...

prototype bahsi geçen rpg lere göre çok hack&slash ama ben bir oyunda bu kadar başarılı vahşet görmemiştim, kesinlikle tavsiye ederim.

spore u da çok merak ettirdiniz şimdi.

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO