20.08.2009

"Hadi Hayırlı Traşlar" : Türkiye Kupası

Türkiye Kupası'nda yeni statü yürürlüğe girmiş, bundan sonra 54 değil 71 takım katılacakmış. Geçen sezon az takım katılıyor diye çemkirmiştim, 3. Lig'den de takımlar hakları olan kupaya katılmaya hak kazanmış. Sandım ki grup sisteminden vazgeçildi, meğersem sadece kupaya 1 tur fazladan eklemişler hepsi o. Hal böyle olunca Ali Desidero'yu çağırıp başlık için uygun cümleyi rica ettim kendisinden.

Bundan böyle gruplardan evvel 2 değil 3 eleme turu oynanacak. UEFA bu sene iki büyük turnuvada son turun adını "play-off turu" yapar da bizim çapsız federasyonumuz durur mu ? Elbette hayır. Kupa'da ilk iki turdan sonra bir de play-off turu yapılacak ve gruplara kalan 20 takım o turun ardından belli olacak. Amaçsız ektstra bir tur ekleniyor hepsi o. Yine çeyrek finale gelirse 1 tanecik 1. Lig takımı gelecek, 2. ve 3. Lig takımları -eğer kalabilirlerse- grupta büyüklerle oynayacakları maçın kendi sahalarında olmasını isteyecek ek gelir için. Bir de o büyüğe çelme takıp puan kaparlarsa sezon boyu konuşulacaklar, sonrası yok.. O küçük takım için sonrasınının olabilmesi demek kupa tarihimizdeki en büyük sürprizlerden biri demek. Grupta muhtemelen en az 3 Süper Lig takımıyla karşılaşıp 1 galibiyet, 1 beraberlik, 1 mağlubiyet yapmalı en kötü ihtimalle ve gruptaki kendisi gibi elenmesi kuvvetle muhtemel diğer alt lig takımını yenmeli. Tabii şansına 4 Süper Lig takımı da çıkabilir, orası ülkedeki tek hilesiz hurdasız ayarlamasız fikstür kurasının sürprizi olacak.

Yeni demeye dilimin varmadığı statüde gruplarda 5 takım uygulaması gibi son derece saçma bir yere gelene kadar şu yolları izleyecek takımlar :

- Doğrudan katılımlar : Geçen sezon Süper Lig'i ilk 3'te bitiren takımlar ve son kupa şampiyonu. Son şampiyon ligde ilk 3'e girerse ne olacağı aşağıda Play-Off Turu kısmında yer alacak.

- 1. Kademe maçlarına, geçen sezon 2. Lig Yükselme Grubu'nda yer alan 10 takım ve kalan 5 Klasman Grubu'nda ilk 2 sırayı alan 10 takım, 3. Lig Yükselme Grubu'nda yer alan 10 takım ve kalan 5 Klasman Grubu'nun lideri olan 5 takım yani toplam 35 takım katılacak. 17 takım birbiriyle eşleşecek, bir şanslı ekip bay çekecek ve sonraki tura 18 takım gönderilecek.

- 2. Kademe'ye ise önceki turu geçen 18 takımın yanı sıra, geçen sezon Bank Asya'dan Süper Lig'e çıkamayan 15 takım ve Süper Lig'den düşen 3 takım yani toplam 36 takım katılıyor. Burada takımlar bölgesel gruplar halinde tek maçlı eleminasyon sistemine göre karşılaşacaklar ve sonucunda 18 takım Play-off Turu'na katılacak.

- Play-off Turu'nda ise eldeki 18 takıma geçen sezon Süper Lig'i 4-15. sıralar arası bitiren takımlar ve geçen sezon Süper Lig'e yükselen 3 takım katılacak, toplamda 32 takım elde edilecek. 4-15. sıralar arasındaki takımlara son Türkiye Kupası sahibi takım dahil olmayacak. Burada boşluk oluşuyor son şampiyon Süper Lig'de ilk 3'te yer alırsa ne olur diye. Şampiyon kontenjanı finaliste devrediliyor, finalist de ilk 3'e girmişse gruplara doğrudan katılan takım Süper Lig'i 4. sırada bitiren takım oluyor. Sonuçta bu turdan çıkan 16 takım gruplara doğrudan katılacak 4 takımla birlikte 5'erli 4 gruba ayrılıp aynı tas aynı hamam devam edecekler yollarına.

Federasyon küçük takımları da devreye soktu tamam da o iğrenç grup sistemi kaldırılmadığı sürece beni ve 10 arkadaşımı daha alıp bizim takımımızı da eleme turlarına dahil etseler değişen bir şey olmayacak. Yine gruplardan sonrası için küçük takım istenmiyor, sürpriz istenmiyor. Federasyon kupalarının yaradılışına, varoluşuna, sürprize açık yapısına tamamen ters olan bu sistemden yine kurtulamıyoruz. Ayrıca seneye kaldırmayı planladığınız 3. Lig'i kupaya dahil etseniz ne olur etmeseniz ne olur ? Zaten maddi imkansızlıkla boğuşuyorlar, yeni uygulamalarla muslukları kapattınız bu takımlara, adamlara durduk yere eziyet olacak sezon içerisinde.

5 yorum:

Can dedi ki...

Kesinlikle saçma olan uygulamayı yeni diyerek tekrar ısıtıp koymuşlar önümüze. Kestiler adamların kaynaklarını. Şimdi kupaya sokuyorlar. Sanki geçebilecek adamlar turu. Eziyet herkese.Tur başına ödül verilirken her yerde, kura ile diğer takımların kupa alma şansları yükseltilirken, 4 büyük alsın diye sistem oluşturuyorlar. Hadi sizin de gönlünüz olsun demekten ibaret bu.

Dem Coetzee dedi ki...

Bu durumda Fenerbahçe ve Galatasaray Play-Off Turu oynayacak galiba benim anladığım yanlışım varsa düzeltin.

Dem Coetzee dedi ki...

Yok hayır, sadece Galatasaray oynayacak düzgün okuyunca hatamı analadım.

os dedi ki...

yiee balikesirspor'da dahil olacak :)))

Bhut_Jolokia dedi ki...

Bu arada Trt almış kupanın yayın haklarını bakalım lig yayın ihalesinde nasıl gelişmeler olacak..

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO