8.08.2009

Komşu Blogdan Sporting Lizbon Değerlendirmesi

Kuralar çekilince neden Galatasaray'ın rakibini yazıp Fiorentina'nınkini yazmadığım merak konusu olmuştur. Fiorentina'ya çıkan rakip Portekizli olunca ve Portekiz Futbolu konusunda uzman bir isim varken Sporting Lizbon'u inceleyip değerlendirmek bana düşmez dedim ve kısa süre önce isim değişikliğine gitmiş olan koRRner.com'un yazarı Turgay Keskin'den rica ettim bu yazıyı. Pek acelesi yoktu yazının ancak kendisi gece hemen hazırladı ve yolladı bana, buradan da kendisine tekrar tekrar teşekkür ederim bu güzel yazı için. Fiorentina'nın rakibi hakkında sözü Turgay'a bırakalım :

"Geçen yıl Şampiyonlar Liginde Bayern Münih karşısında 2 maçta yenilen 12 gol Sporting'in Avrupa karnesi hakkında akılda kalan son veri. Grup maçlarının 4'ünde kalesinde gol görmemesine rağmen aldıkları iki ezici mağlubiyetle herkesi şaşırtan Portekiz ekibi buna rağmen ligde çizgisini bozmamış ve son oynanan Bayern Münih maçından sonra ligde oynadığı 9 maçı da kazanmıştı. Tabii bunu Portekiz liginin kalitesizliği olarak da yorumlayabiliriz ama Barcelona maçları hariç grupta gösterdikleri performans da unutulmamalı.

Geçen yılın ardından takımda pek fazla değişiklik yapmayan Sporting bu yıl taraftarlarına pek de umut verici bir başlangıç yapamadı. 10 kişilik Twente karşısında José Alvalade'de gol bulamamalarından sonra deplasmanda 90+5'de attıkları mucizevi bir golle turu geçtiler. Ama oynanan oyun kimseyi tatmin etmedi. Takımdan ayrılan tecrübeli forvet Derlei'den sonra takımın ileri ucunda bir sıkıntı yaşanacağı aşikardı. Bu yüzden Manchester City'den Felipe Caicedo'yu kadrolarına kattılar. Zaten onun dışında da elle tutulur bir tek Matias Fernandez transferini gerçekleştirdiler. Gelen iki oyuncuya karşılık takımdan ayrılan iki de önemli isim oldu. Bunların biri belirttiğimiz gibi Derlei olurken diğer isim geçen yıl ligde 16 maçta forma giyen Romagnoli'ydi. Ama takım zaten kadro kalitesi olarak yeterli değilken giden gelen oyuncuların en azından sayıca eşit olması pek anlaşılabilir bir durum gibi gözükmüyor. Çok şey beklenen ama çok da genç olmayan Yannick Djalo, Rochemback, 1988'li Pereirinha takımın kulübede duracak en önemli silahları. En azından Paulo Bento şimdilik böyle düşünüyor. Ama eminim o da takımının yeterli olmadığının farkında. Twente karşısında şanslarının yardımıyla devam eden Şampiyonlar Ligi rüyası için önlerindeki şimdiki engel ise İtalyan ekibi Fiorentina.

Öncelikle Sporting'in Hollanda ekibi karşısında iki maçta 1 gol attığını ve bunda da en büyük payın kaleci Patricio'nun olduğunu söylersek bu bize hücum hattı hakkında bir fikir verebilir. Şu an takımda gol noktasında korkulacak tek isim var; Liedson. Geçen yılı 17 golle kapatan oyuncu takım ne kadar kötü oynarsa oynasın bulduğu bir anlık fırsatı değerlendirip takımını ipten alabiliyor. Zaten geçen yıl bunu sık sık yapıp son haftalara kadar şampiyonluk yarışının sürmesini sağlamıştı. Serie A'nın az gol yiyen ekiplerinden Fiorentina'nın da bu isme kesinlikle dikkat etmesi gerek. Her ne kadar zaman zaman eleştirilse de takımın kaleci ve defansı uzun süredir bir arada oynuyor. Patricio'nun hemen önünde Polga ve Carriço, kanatlarda da Pedro Silva ve Caneira. Birbirine alışık oyuncular bu noktada çok fazla sorun yaşamıyorlar. -Zaten geçen yıl ligde sadece 20 gol yemişlerdi.- 4-4-2'yle görmeye alıştığımız Sporting'de Paulo Bento skor ihtiyacı duyduğunda iki bekini de ön tarafa fazlaca çıkarabiliyor. Bu da Fiorentina'nın kanatlara dikkat etmesi anlamına gelebilir. Tabii Moutinho'nun gezgin oyununu da unutmamak lazım. Bir türlü transferi gerçekleşmeyen genç kaptan oyun içinde sağ kanada doğru kayabiliyor. Eğer oynarsa Pereirinha ile beraber Fiorentina'nın başına sıkıntı açabilirler. Ama her ne kadar pozisyona girseler de en büyük sıkıntıları son vuruşlar. Caicedo'nun henüz takıma ısınamaması ve Postiga'nın istikrarsızlığı onları Liedson'a bağımlı bırakıyor. Bu yüzde eşleşmede Portekiz ekibi adına en kilit oyuncu diyebiliriz Liedson'a.

Her şeye rağmen José Alvalade'de alınacak bir beraberlik bile turu Fiorentina'ya getirmeyecek. Her ne kadar geçen yıldan pek farklı bir çizgide olmasa da dengesiz bir takım görüntüsünde çünkü Sporting. Ama yaklaşık 10 gün sonra oynayacakları bu maça hazır olmadıklarını söylemek hiç de zor değil. Yine de ayağında sihiri olan bir tecrübe turu onlara getirebilir; hem de hiç ummadıkları bir anda."

1 yorum:

tolga dedi ki...

artemio deplasmandayım biliyorum ama inşallah sporting lizbon eler fenerbahçe'nin birinci torbada yer alması adına:)

bir de bu porto her sene 3-5 ilk 11 oyuncusunu göndermesine rağmen nasıl bunca senedir bu kadar rahat şampiyon olabiliyor anlamıyorum, demek ki sporting lizbon ile benfica bir türlü atılım yapamıyor, zorlayamadıklarına bile göre.

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO