31.08.2009

Futbol Yerine Oynanan Sokak Oyunları : Yağlı Kayış

Bu serinin ilk yazısında simitten psikopat bir oyun diye bahsettikten sonra, psikopatlıkta çığır açan bir başka oyundan da bahsetmemek olmazdı.Yağlı Kayış'a yılda maksimum 4-5 defa oynanabilen bir oyundur. İlla birisi sakatlanır, bir yerine kemerin tokası gelir, kavga çıkar, orası burası acır, oyunculardan birinin annesi babası görür vs.vs.

Burada bir es vereyim, bu tip oyunların tercih edilmesinin en önemli sebeplerinden birisi herhangi bir aksesuar gerektirmemesidir. Tıpkı Simitteki gibi sadece oyuncular yeterlidir. Bu oyunda da sadece bir kemer gerekir.

Bu oyun için gereken kemer illa ki oyunculardan birisinde bulunur. Bir sonraki gün zaten herkes en kallavi, en hayvani tokalı kemerlerini takmış, hazırda gelir. Bu kemer seçimi yüzünden havanın kararıp, oyunu oynayamamışlığımız bile vardır...

Neyse, geçelim oyunun detaylarına.. İlk ebe -genelde kemerin sahibidir- seçilir ve diğer oyuncular bir yerde toplanır. Ebe kemeri saklar, sakladıktan sonra gelir ve diğer oyuncular aramaya çalışır. Kemeri bulan diğer oyuncuları toplanma yerine kadar adeta kamçılar. Sonra bulan kişi tekrar saklar eder.. bu şekilde birisi sakatlanana ya da hava kararana kadar o günlük oyun devam eder.

Oyun eğlenceden çok stresle doludur. Bir tek kendini oyuna kaptıranlar eğlendirir. Kayışa en yakın sizseniz ve ebe sıcak-kaynıyor tarzı kelimelerle ortamı iyice germişse, etrafınızdaki insanlara yapabileceğiniz bir feyk ortalığı birbirine katabilir. Oyuncuları çil yavrusu gibi dağıtabilirsiniz.

Şimdi bu oyunumuzda da 3 tip oyuncu karakteri vardır:

1- "hacı ben kemeri yemiyeyim de, kim bulursa bulsun" diyip, herhangi bir oyuncu buldu bulacak diye gerilimi yaşayan tırsaklar,

2- En önde koşa koşa aranan elemanlar, artık kemer bulma ateşi mi, mahalleliye sopa atma sevdası mı bilemem

3- Karaktersizler: Efendim her oyundaki gibi bundada işin cinliğini, seviyesizliğini yapan elemanlar da vardır.

- Şirket kurup birbirlerine sakladıkları yeri söyleyen, bu şekilde tüm mahalleye sopa atan kişiler,
- Kayışı görmüş olmasına rağmen görmemiş gibi davranıp etrafına daha çok kurbanın toplaşmasını isteyenler
- Karanlıktan faydalanıp kendi kemerini çıkarıp oyunculara dalanlar...

Kayışın saklanılmasında en çok kullanılanlar şunlardır:

- Toprağa düz bir şekilde gömmek.
- Ağaca yılan sarkıtır gibi sarkıtmak
- Oyunu izleyen herhangi bir elemanın üzerine saklamak.

Yine de her şeye rağmen eğlenceli bir oyundur. Birisinin sakatlanması ya da kemer sahibinin eve gitmesiyle oyun biter, bu oyunun bitişinden sonra direk saklambaç'a geçilir.

Futbol Yerine Oynanan Sokak Oyunları : Simit

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO