25.08.2008

2008 Avrupa GP

Almanya'dan sonra İspanya'ya Valencia'ya geçmişti Avrupa GP. Monaco'dan sonra takvimdeki ikinci cadde pistiydi ancak oradaki gibi dar ve yavaş bir pist değildi. Pistin %54'ü tam gazla geçiliyordu ve fazlasıyla genişti, geçişlerin bol yaşanacağı keyifli bir yarış bekleniyordu starttan önce. Ancak beklenenler olmadı pek fazla. Başlangıçta Nakajima'ya kurban gitmişti evsahibi Alonso ve başka da ciddi birşey olmadı yarışın ilk bölümlerinde. İlk pit-stoplar yapıldığında bile pek birşey yoktu ortada, sıradan bir yarış oluyordu. Yeni bir pistten zaten fazla bir hareketlilik beklemiyordum ancak bu kadar sıkıcı geçeceğini de sanmıyordum.
İkinci pit-stoplarla birlikte yarıştaki en önemli iki olay oldu. Aynı anda pite giren Raikkonen ve Kovalainen ikilisinden Kovalainen 10 saniye civarı pitte kaldı, Ferrari'nin McLaren'i geçmek için tek fırsatı gibi görünüyordu bu. 4. ve 5. sıradaydı bu iki pilot pite girerken. Ferrari aslında doğru zamanda pit-stopu tamamlamıştı, onlar bitirdiğinde hala daha devam ediyordu McLaren'in mekanikerleri. Raikkonen vatandaşının henüz harekete geçmediğini farkedip bir an önce çıkmak istedi pitten, bu sırada araca kilitlenip kalan benzin hortumunu da alıp götürüyordu Raikkonen ve bu hatası hem zaman kaybı hem de sakatlanan bir mekaniker olarak geri dönüyordu takıma. Raikkonen'in bu büyük hatasıyla Kovalainen yeniden avantajı eline geçirmişti hem de çok daha rahat bir şekilde. Raikkonen 6. sırada geri döndü piste, yani 5. sırayı da kaybetti 4. sırayı ele geçirme uğruna. İki tur sonra da start-finish düzlüğünü bembeyaz dumanlara boğdu motorunu patlatarak ve yarışı noktaladı. Massa da ikinci pit-stopunu yaparken Sutil'in üzerinde sürdü aracını ve inceleme yapılmasına karar verdi komiserler ancak ceza gelmedi yarış sonrası. Bütün bunlar olurken Hamilton ve Kubica da tıpkı Massa gibi başladığı pozisyonda bütün yarışı sürdürdü ve ilk üç sıra değişmemiş oldu.

Sıkıcı ve tatsız geçen yarış son anlardaki olaylarıyla kendini kurtardı biraz. Bu yarıştran sonra pilotlar ve markalar klasmanı şu hale geldi :

PİLOT SIRALAMASI-TAKIMI-PUAN
Lewis Hamilton -McLaren 70
Felipe Massa -Ferrari 64
Kimi Raikkonen -Ferrari 57
Robert Kubica -BMW 55

TAKIM SIRALAMASI-PUAN
Ferrari 121
McLaren Mercedes 113
BMW 96
Toyota 41

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO