29.08.2008

Sezon Başlarken : La Liga

Zaragoza ile Valencia'nın sürpriz başarısızlığı ve son haftalardaki nefes kesen Şampiyonlar Ligi mücadelesinden sonra yeni bir sezon başlıyor İspanya'da. Bu sezon ligin en güçlü 5 takımı ilk sıraları kimselere kaptırmayacak gibi duruyor yine. Geçen sezonun olumlu sürprizi Racing Santander ise bu sezon yine aynı oyunu ortaya koyabilir mi bekleyip göreceğiz. Lafı uzatmadan 5 büyük takımla devam edelim.
Şampiyon sezona "forvet eksiğimiz var" bahanesiyle başlıyor. 9 kişi kalmalarına rağmen Valencia'yı 4 golle uğurladılar, hemen üç gün sonra da S.Lizbon'a 5 gol attılar. Israrla forvet sıkıntısından bahsedilmesine anlam veremiyorum. Bu sezon diğer takımların daha da güçlenmiş olması geçen sezonki kadar rahat bir şampiyonluk fırsatı sunmayacaktır Real Madrid'e. Bu sezon şampiyon kadronun üzerine pek birşey katmadılar ki doğru bir adım oldu bu, şampiyon olup düzenli ve doğru bir oyun oynayan takımı bozmak mantıksız bir hamle olmaktan öteye gidemezdi. Hollandalılara ve özellikle Ruud'a iyi bir destekçi olarak van der Vaart'ı aldılar, orta sahaları zaten kusursuzdu, bu defa bambaşka oldular. Dahası bunların arasına bir de Ruben De la Red katıldı, Javi Garcia ise ara sıra şans bulan bir yedek olmaktan ileriye gidemeyecek muhtemelen. Savunmalarında sorun yok, orta sahaları mükemmel, forvetleri ise buram buram tecrübe kokuyor, bu takımı ve taraftarı sadece La Liga'nın güldürmeye yetmeyeceği çok açık. Yeniden bir Şampiyonlar Ligi yarı finali lazım en az, yoksa Schuster'e sadece ligi kazanıyor diye uzun süre sabredeceklerini hiç sanmıyorum.
Geçen sezon Real Madrid Barça'yı vurunca buna şüphesiz onlardan çok daha sevindi Villarrealliler. Riquelmeli döneme göre çok daha iyi konumdalar, bu sezon Şampiyonlar Ligi onlar için çok eğlenceli geçecek ama Manchester ve Celtic'ten birini geçmeleri gerekiyor öncelikle. La Liga'da ise geçen sezonki gibi yalnız olamayacaklar üst sıralarda. Önümüzdeki sezon da Şampiyonlar Ligi'nde yer almak şimdilik yeterli olacak bu takıma. Bir iki sene daha bu konumlarını sürdürdükleri takdirde şampiyonluk şansı çok daha fazla olacak bu takım için. Yine de şu an La Liga'nın son sezonunda ikinci sırayı alıp şampiyonun ardındaki en iyi takım konumundalar ve bunu koruyabilmek için geçen sezonkinden daha fazla mücadeleye ihtiyaçları var. Altidore denen adama bir türlü kanım ısınamadı, o yüzden hiç de yorum yapamıyorum, zaten adam Amerika'dan geldiği için pek izleme şansımız da olmadı, kapalı kutu denir ya tam buna uygun bir isim şu an yeni transfer Altidore. Forvet sıkıntısı çok fazla olmamasına rağmen Altidore ile birlikte Llorente de takıma katıldı. Orta sahaya makul bir fiyata gelen Ibagaza "çok şart değildi ama ya tutarsa" tadında bir hamle oldu ki böylesine kaliteli bir görev adamı kötü olmayacaktır asla. Edmilson ise adıyla bile bu takıma çok şey katabilecek bir isim. Nihat'ın dönüşü ile hücum hattındaki bolluk sorunlar yaratabilir, bu kadar bol forveti sorun yaratmadan bir sezon boyunca idare etmek zor olsa gerek.
Sezonun en fazla merak edilen takımı Barcelona. Yeni bir teknik direktör, yenilenip gençleşen ve başarıya daha da aç kadrosu ile dikkatleri her zamankinden daha fazla üzerine çekiyor Barcelona. Transfer sezonunun da avrupa çapında en hareketli takımlarından oldular. Pique ile savunmaya dev bir katkı yaptılar Milito'nun uzun sürecek sakatlığında. Dani Alves'i anlatmaya gerek bile duymuyorum, Keita da Deco'nun yerine daha dinamik bir katkı oldu. Savunmada bir de Henrique katkısı var, o da yedek için sağlam bir adım Marquez'in güvensiz duruşunu göz önüne alırsak. Hleb ise Ronaldinho'nun gidişi ile O'nun bölgesine gelen bir transfer gibi duruyor, koşmayıp iki üç şov yapan Ronaldinho'nun yerine Hleb'i her zaman tercih ederim, ki günümüz şartlarında buna katılmayacak çok az kişi vardır, hele takımda bir de Messi varken... Geçen sezon gelen başarısızlığın ardından bu sezon kendi evladı Guardiola ile iyi işler peşinde olacak Barcelona, son haftaya kadar mücadeleyi götürüp heyecanlı bir final yaşatmalılar futbolseverlere. Büyük liglerde zirveye bir veya iki takımın hakim olduğu sezonlar çoğu zaman sıkıcı geçmiştir ki Türkiye 2005-2006 ile İspanya 2006-2007 büyük iki istisnadır bu konuda.
Transfer denince İspanya'da her zaman en formda takım oluyorlar o konuda herkes hemfikir sanırım. Ancak iş yeşil sahaya gelince en dengesiz takım Atletico Madrid. Geçen sezon fazlasıyla dengesiz gittiler ve son anlarda Şampiyonlar Ligi'ni bile kaçırabilirlerdi. Bu sezon geçen sezona göre daha durgun olsalar da avrupada konuşulacak transferlere imza attılar. Fiorentina'dan Ujfalusi savunma için bulunmaz bir nimet. Böyle bir adamı bedavaya almak bonservis olarak önemli bir giderden kurtuldukları anlamına geliyor, bu sayede başka bir transfer için kaynaklarına dokunmamış oldular. Savunmaya da bu sayede Heitinga'yı dahil ettiler. Çok daha sert ve mücadeleci bir geri dörtlüye sahip oldular böylece. Kaledeki güven sorunu Coupet ile aşıldı diyene gülüp geçerim ben, sadece isim olarak daha fazla krediye sahip birisi geldi o kadar. Forvette Sinama-Pongolle iyi bir alternarif ve kaliteli bir yedek olacak, Maniche'den kaynaklanan boşluk ise Valencia'da beklenenin çok altında performans gösteren Banega'nın kiralanması ile dolduruldu bu sezon için. Şampiyonluk zor olsa da imkansız değil hiç bir zaman ve bunun için herkesin normalin üstünde bir performansa ulaşması gerektiğinin farkındalar, Barcelona ve Real Madrid şampiyonluğu kendi hataları olmadıkça kaptırmayacak olsa da bir süre bu ikilinin arasına sızmak da keyifli haftalar yaşatacaktır.
Ve işte sezonun Barcelona ile birlikte en fazla merak edilen diğer ekibi. Geçen sezon Koeman'da ısrarcı olmaya devam edip küme düşmeleri pek eğlenceli olabilirdi doğrusu. Bu sezona yedek kaleci ve yedek forvet transferi ile giriyorlar, yeni ve önemli bir oyuncu alamadılar ki zaten krizde olan bir takımdan başka birşey de bekleyen yoktu. Banega'yı da kiralık verdiler. Transferde en önemli hamleleri kulübede oldu. Almeria mucizesini yaratan adam Unai Emery ile giriyorlar sezona ki Real Madrid ile oynanan süper kupa maçları bende çok olumlu izlenim bıraktı. Yeni sezon öncesi Şampiyonlar Ligi fırsatı kovalayacak gibi duruyorlar. Gerçi Emery gibi bir isim varken acaba zirveyi zorlarlar mı diye düşünmüyor değil insan. Silva, Joaquin, Villa, Morientes gibi isimlere sahip bir takımın sadece 4. sıra için değil daha yukarısı için mücadele etmesi lazım diyor akıl.. Ama aynı akıl geçen sezon da şampiyonluğa oynarlar diyordu ki Valencia'ya böyle her telden tahmin yapmanın sebebi de bu aslında. Bu sezon yukarılarda olacakları kesin de ne kadar yukarısı olacağını Unai Emery ve hücum hattındaki süperstarlar belirleyecek.

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO