10.08.2008

Sezon Başlarken : Ligue 1


Avrupa'da 5 büyük ligden kapılarını açan ilki bu 5'linin en zayıfı Fransa oldu. 7 yıldır O.Lyon'un şampiyonluğu ile iyice sıkıcı olmaya başlayan ligde Lyon'un son şampiyonluğu diğerlerine göre daha riskli olmuştu. Sonuçta şampiyonun adı değişmedi yine de.. Önce zirveyi zorlaması muhtemel takımlarla başlayalım..

Bu sezon ise Lyon'un serisi daha da tehlikeye girdi. Artık zirve için yalnız değiller ancak kadrolarına yine önemli isimleri kattılar. Şahsım adına en dikkat çekici isim Jean Makoun II. Bodmer, Kallström, Toulalan gibi isimler varken Makoun iyice güçlendirdi Lyon'un ortasını. Nice'ten gelen Lloris ve Ederson kadroyu zorlayacak isimler. Lloris Coupet'nin yerine kaleyi devralacaktır ama Ederson'un devamlı oynaması zor gibi. Piquionne ise forvette Benzema'ya alternarif olacak önümüzdeki sezon. Boumsong ise Squillaci'nin yerini rahatlıkla dolduracaktır. Benzema geçen sezonki beklenen çıkışından sonra bu sezon da takımın en önemli ismi konumunda, tabii ki Euro 2008'deki gibi bencil olmadığı sürece..

Lyon'dan sonraki en büyük iki şampyionluk adayından biri Marsilya. En büyük rakiplerinden aldıkları Hatem Ben Arfa takımın en büyük silahlarından olacak sezon içerisinde. Nasri'yi kaptırdılar ancak bana kalırsa önemli bir etki yaratmayacaktır bu takım için. Bunun dışında da ses getirecek transfer hamleleri olmadı. Faty'yi kaybetmeseler daha iyi olabilirdi savunmaları için. Gerets'in geçen sezon seviye atlattığı Marsilya bu sezon kupayı almak için daha fazlasını başarmak zorunda. Kadrolarında Djibril Cisse ve Zenden'in olması tecrübe açısından yeterli seviyeye ulaştırıyor takımı. Kaptanları Arnavut yıldız Lorik Cana da Zenden'in arkasında takımı sırtlayacak bir diğer isim.

Geçen sezon son haftaya kadar kupanın peşinde koştular ama başaramadılar. Milan'ın parlatmak için çok uğraştığı Gourcuff'u kiraladılar ve yine bir genç yıldız adayı olan Gouffran'ı kattılar kadrolarına. Almanya'da normalin çok üstündeki performansı ile tanıdığımız Diego Placente de yeniden avrupaya döndü Bordeaux için. Cevanaghi'nin Arjantin'deki günlerini aratmadığı performansı Faslı Chamakh'ın etkili oyunu ile birleşirse diğer adaylara göre bir adım öne çıkabilir Bordeaux. İki kanadı birden mükemmel kullanan Gabriel Obertan ise sezon sonu daha büyük bir lige doğru uçmaya aday. Diğer iki takıma göre yıldızları az olsa da takım oyunun denen şey Laurent Blanc'ın ellerinde hayat buluyor burada.

Geçen sezonun hayal kırıklığı ve düşmekten son anda kurtulan ekibine gelelim. Şampiyonluk adayı oldukları için yer bulmadılar kendilerine burada. Geçtiğimiz sezondan daha kötüsü olmayacak onlar için ama ne kadar iyi olabilecekler bu sezon ? İşte bu nokta önemli. Thuram'ı almışlardı ki kalbindeki sorun futbol kariyerini bitirmesine sebep oldu. Giuly ile güç kattıkları orta sahada en önemli hamle Makalele ile yapıldı. Hem hücum hem savunma olarak orta sahaları daha kuvvetli oldu bu sezon. Şampiyonluk mücadelesi zor, şampiyonluk da hemen hemen imkansız olsa da PSG bu ligde her zaman olması gereken takımlardan.

İyi performans göstermesi umulan bir diğer ekip de Monaco Fransa'da. Ancak Porto ile oynanan Şampiyonlar Ligi Finali'nden sonra başlayan düşüş takımı küme düşme potasına kadar yaklaştırmıştı. Bordeaux'dan gelen Alonso dışında transfere imza atmadılar bu sezon. Berthod ve Piquionne ise ayrıldı takımdan. Piquionne Lyon'a gitmişti üst tarafta da yazdığım gibi. Görüntü olarak Paris'ten iyi kadroya sahip olsalar da sezon ilerlemeden konumlarının ne olacağını kestirmek güç. Saçma transfer hamleleri ve başarısız sonuçlarla gelen kötü dönemleri atlatmaya başlarlarsa yeniden Fransa Ligi'nin kaybolan keyfini yerine getirebilir Paris, Marsilya ve Bordeux ile birlikte.

Yeni sezonda hepimizin ortak dileği bu karenin artık son olması ve sezon sonunda kupanın farklı bir formayla resmedilmesi sanırım...

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO