16.08.2008

Sezon Başlarken : Premier League

Dün Bundesliga'nın ardından bugün de Premier Lig sezonu açıyor Arsenal - W.B.A. maçı ile. Yine şampiyonluk adayının en bol olduğu lig olarak başlıyor sezon. 4 klasik takımın arasına bu sezon Manchester City ve Tottenham da dahil olmak istiyor, şampiyonluk zor olsa da bu devlerin arasından Şampiyonlar Ligi'ne ulaşmak yeterli bir başarı olacak bu iki takım için. Yeniler arasında Hull City ve Stoke City dikkat çekiyor, lige düşüp çıkan takımlar arasında görmeye alıştığımız isimlerden değiller. Geçen sezon Everton ve Portsmouth'un beklenenin üstünde performansını izlemiştik, bu sezon da avrupa kupaları peşinde koşmaya çalışacak bu iki takım, belki de Tottenham ve M. City'nin yapamadığını yapmaya çalışacaklar. Sırada 4 büyük şampiyonluk adayı var..

Son şampiyon kadrosunu neredeyse tamamen korudu. Manucho alındı kadroya ve Pique Barça'ya yollandı. Transfer sezonunun ortalarında başlayan Thierry Henry ismi sezonun başladığı ilk günlerde de gündemde Manchester United için, bu transfer gerçekleşirse Henry asla Barcelona'daki gibi vasat bir görüntü vermeyecektir burada. Bir de bilindiği gibi son iki ay gündemde tek başına yer alan Cristiano Ronaldo transferi vardı. Son nokta koyuldu ve Ronaldo bence doğru olanı burada kalarak yaptı. Son şampiyon bu sezon da kağıt üzerinde ligin en üst sırası için en büyük aday konumunda, Ronaldo transfer karmaşasından kurtulduktan sonra geçen sezon gösterdiği performansa yakın bir oyun oynarsa Manchester United için zirve zor değil. Ancak belirtmem lazım ki benim en büyük şampiyonluk adayım değiller.

Mourinho'nun Inter'e gidişi ile Chelsea'nin yıldızlarını birer birer kaptıracağı düşünülürken Chelsea Deco ve Bosingwa ile kadroyu güçlendirdi. Tabii ki teknik direktör olarak takımın başına Scolari'nin gelişi yüzünden yapıldı bu iki transfer. Boulahrouz'u Almanya'ya yolladılar, Makelele son yıllarını ülkesinde geçirmek istedi, son olarak savunmadaki facia Tal Ben Haim'i de yolladılar. Bu sezon 3 yıldır alışılan Chelsea'den farklı bir Chelsea göreceğiz, Scolari ile birlikte yeni bir anlayışın hakim olacağı zaten Makelele'nin orta sahadan ayrılması ile belli oldu. 5 sezon sonra vazgeçmiş oldular Makelele'den. Scolari'nin yeni takımında başarılı olup olamayacağı bilmecesi ile başlayan bir sezona giriyor Chelsea ve ilk 2 sırada kalmak geçen sezonki gibi kolay olmayacak onlar için.

İşte yeni sezon öncesi kendi adıma en büyük favoriye geldi sıra. G. Silva, Lehmann ve Flamini'yi yollamalarına rağmen Nasri ve 18'lik Ramsey transferleri orta sahayı kurtarmaya yetti. Bunun yanında bir de aşağıdan gelen Wilshere var ki sezon içerisinde sık sık adını duyacağız kendisinin. Arsenal'in Adebayor'u kadroda tutması da önümüzdeki sezonun en büyük favorisi olarak görmeme katkı yaptı. O olmasa bu kadar şanslı göremezdim Gunners'ı. Ayrıca Vela'nın da bu sezon nihayet kadroda olduğunu görmek sevindirici, Adebayor'un yanında imkansız işler yapabilir, bunu hazırlık maçlarında gösterdi fazlasıyla. Bir de Fran Merida'nın bu sezon oynama ihtimali var çünkü bugüne kadar bir yere kiralık verilmedi kendisi, o da orta sahada Fabregas'a benzer bir isim ve ikisi yan yana oynarsa doğaüstü bir güç olur bu. Kiradan gelenler, altyapıdan gelenler, Nasri ve Ramsey... Arsenal bu sezon şampiyonluk için benim en büyük favorim.

Arsenal kadar olmasa da Liverpool da yavaş yavaş gençleşmeye devam ediyor. Altyapıdan takıma katılan bir çok oyuncu ve yapılan transferler bunun en güzel örneği oldu sezon öncesi. Kewell, Riise ve Crouch takımdan ayrıldı. Bir de bu üçlünün yanında yıllar önce Henry gibi olabilir diye alınıp sağa sola kiralanan Le Tallec de ayrıldı. Gelenler ise Reina'nın yerini tehdit eden Cavalieri, Crouch'un boşluğunu kapatacak olan N'Gog, Dossena ve Degen. Elbette Robbie Keane var bir de, bu sezon Villa'yı alamayan Liverpool o bölgeye oyun olarak pek farlı olmayan Keane'i aldı. Görüldüğü gibi transferin en hareketlisiydi Liverpool. Bu hareketlilikten sonra kadro yer bulması muhtemel en önemli isim ise Emiliano Insua. Riise'nin son 2 sezonda yokları oynadığı sol çizgide aranan isim konumunda Insua. Orta sahaya altyapıdan gelen Spearing de Gerrard'ın yanında iyi bir alternatif. Liverpool bu sezon yaptığı ve yapamadığı transferler ile gündemi fazlasıyla meşgul etti. Yine de bu sezon şampiyonluk için emin olamadığım bir takım. Şampiyonlar Ligi için iddialı olsalar da lig şampiyonluğu için bir türlü inanamadığım bir takım Liverpool. Belki de bu Benitez ile hiç olamayacak birşey.

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO