12.08.2009

Football Manager 2010

Her zaman olduğu gibi yaz aylarının en güzel haberini aldık ılık bir ağustos akşamında. Efsane 30 Ekim 2009 günü raflardaki yerini alacak. Metal 1 liraları gereksiz harcamalarla yok etmek yerine bir köşede biriktirme zamanının geldiğini söylüyor bana bu haber. Nedendir bilinmez cebimden tek seferde para vermek varken deli gibi 1 lira biriktirip onları bütünleyerek alıyorum bu oyunu 2 senedir. Çok zevkli oluyor bu iş. Yazın azar azar birikmeye başlayan bozuk paraların 2-3 ay sonunda orjinal Football Manager oyununa dönüştüğünü görmek çok keyif verici.

Yeni oyundaki özellikler ve önceki oyunla ilgili bilgileri listeleyelim şöyle :
  • Maç anında hızlı taktik değişimleri yapılabilecek, taç çizgisi kenarından sahaya bağırarak müdahele edebileceğiz.
  • Oyunculara belirli bir karakter kazandırabileceğiz taktikleri ayarlarken. Tamamen bağımsız olarak kimin ne yapabileceğine karar vermek bizim elimizde olacak. Nedir bu, açalım hemen; bir oyuncu top kazanan orta saha veya derinlemesine oynayan oyun kurucu gibi rollere bürünebilecek. Player instructions ekranında yaptığımız şeylerle kazandıramadığımız oyun karakterlerini daha iyi yansıtabileceğiz oyunculara. Bunlar olurken mevcut olan "slider" ile ayarlama yapabilme imkanı kaybolmayacak. Slider denen şeyin ne olduğunu açıklamaya gerek yok sanırım.
  • Maç analizi ekranında saha üzerinde hangi işin nereden yapıldığına bakabileceğiz. Pas, şut, kafa vuruşu, orta, top çalma, faul, top kaybı gibi şeylerin saha üzerinde hangi noktalarda daha başarılı veya başarısız olduğunu görebileceğiz. Mesela Galatasaray'ı yönetirken Sabri'yi sağ kanada koyunca maç sonunda bu özelliği kullanıp neler olmuş diye bakacağız ve o bölgeden atılan ortaların genellikle olumsuz sonuçlandığını göreceğiz. Bundan daha güzel açklayamazdım sanırım. Bunları maç sonunda toplu halde görebileceğimiz gibi maç içerisinde de görme şansımız var.
  • Koyu ve açık renk olmak üzere iki farklı skin seçeneği olacak. Böylece oyuncular yeni çıkan oyunu "çok açık renk olmuş" veya "çok karanlık olmuş" diye eleştiremeyecek açar açmaz.
  • Sidebar dediğimiz ve sağ veya solda seçebilediğimiz menü ise yenilenecek ve yeni nesil internet tarayıcılarından alıştığımız üzere tab sistemiyle ekranın üst kısmında yer alacak. Mantıklı gibi duruyor bana kalırsa.
  • Data Editor ile mevcut liglere yeni alt ligler eklemek ya da yeni ve bağımsız ligler yaratmak daha sorunsuz hale getirilmiş durumda.
  • 3D maç izleme bölümünde ise güzel yenilikler var. Oyunculara 100 yeni animasyon eklenecek, seyirciler ve yeni stadyumlar dahil olacak oyuna. Ayrıca çim sahalardaki bozulmalar ve deformasyonlar gerçekçi hale gelecek, bir de sahalar için daha iyi bir aydınlatma sağlanacak.
  • Oyunun çıkacağı 30 Ekim'e kadar yeni özellikler belirli aralıklarla paylaşılacak oyuncularla.
  • Football Manager 2009 piyasaya sürüldükten sonra tam 22 hafta en çok satanlar listesinin tepesinde kalıp bu kategoride en başarılı Football Manager oyunu olmuş.
  • Radio 1'ın oylamasında gelmiş geçmiş en iyi 2. bilgisayar oyunu seçilmiş Football Manager 2009.
  • Football Manager 2009'dan elde edilen verilere göre her oyuncu oyunu ortalama 240 saat oynamış.

13 yorum:

Vandir dedi ki...

Fotoğraf nerden? Sigames in sitesinde daha tık yok çünkü

omega dedi ki...

@The Glorious Strategist;
Ben cevap vereyim.Sigames hem duyuru yaptı hem de baya ss attı yeni oyundan.
Bekliyorum ben de merakla.Görüntülerden çok iyi ve zor olacak gibi görünüyor.Ama ÖSS senemde bu bana yapılmaz ki :))

siriusjames dedi ki...

Mükemmel yenilikler var oyunda. Heyecanla bekliyoruz :)

Adsız dedi ki...

İki sene önce kapakta mourinho'ya benzeyen bir manager vardı...
2010'da ise guardiola'ya benzettim ben...

Adsız dedi ki...

Sonunda şu "kenardan bağırma"yı ekliyorlar demek.

Adsız dedi ki...

hangi 240 saatden bahsediyor bunlar ya
ömür tüketir bu oyun

Zenana dedi ki...

her oyun öncesi bu yeniliklerin lansmanı şahane yapılır ama genelde uygulamada elimize patlar.patchlerle belimizi zor doğrulturuz.öyle veya böyle ben 2009 oynamayı çoktan bıraktım ,2010'da ki Galatasaray yönetme hevesiyle...

aksilaz dedi ki...

Sabah kalkıp baktıgımda Udinese ile 16. sezonumdayım ve bundan önce 2 sene Galatasaray kariyerim var. 2010 u heyecanla bekliyorum. Tek istegim biraz zor olması ...

Unknown dedi ki...

ben 50 saat oynadım toplamda. kayıtları duruyor. evet bu fm ye bir ihanet. ama ne oynanıyorsa ortaokul lise yıllarında oynanıyor. buradan da genç kardeşlerime benden tavsiye olsun :D

Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Facchetti dedi ki...

1 liraları biriktirmek iyi fikir :)

Maxim Tsigalko dedi ki...

aslında cm 2010 tercih edilmeli bence çünkü cm 2010 un en buyuk artısı oyunun türkçe olması ben şahsen bıktım fm nin buglarında 2009 zaten bug konusunda zirve idi... cm 2009 da oyun çıkarmadı butun umutlar 2010 daçok şey bekliyorum cm 2010 dan

Adsız dedi ki...

@Maxim Tsigalko

Demo oyunu ile pek o umutlarını gerçekleştiremeyeceğini gösterdi bence. O büyük patlmama olayı hüsranla sonuçlanabilir. 3D maç motoru gayet iyi ama diğer özelliklerde bir değişim göremedim. Türkçe olması iyi ama sırf Türkçe olmasından dolayı o oyun oynanmaz.

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO