6.08.2009

TRT ve Süper Lig

Aykut Işıklar'ın Bugün gazetesindeki yazısındaki iddialar UEFA Avrupa Ligi maçları öncesi gündüz saatlerinde gündemi oluşturan şey oldu. Ciddiye alınacak türden bir iddia olmasa da konuşmadan edemedim. Tutarsız şeyler var çünkü açıklamaların arasında.

Türk Telekom'un ligin isim haklarını almasıyla yayın ihalesi nasıl bağlanmış ben bunu anlayamadım. Yayın ihalesi ile isim hakkı ihalesi bambaşka şeyler. Tamam şimdi yayın ve isim hakkı aynı kökten gelen şirketlerin elinde ama bu demek değildir ki ikisi birbiriyle bağlantılı. Sanırım bu sanrının sebebi zamanında Telsim'in ligin isim hakkını almaya çalışması ve aynı şirkete bağlı Teleon'un yayın haklarına sahip olmasıydı. Neyse işin içindeki iddiaya dönelim, Telekom isim hakkını aldı diye Digiturk'ün yayın ihalesini alamaması gibi bir durum sözkonusu değil. "Telekom kararlı TRT'den parasız yayınlanacak" iddiasında nasıl bir tutarlılık var nasıl bir mantık var gerçekten anlayabilmiş değilim. Türk Telekom'a ne oluyor da TRT'ye maç yayınlatıyor ? Türkiye'nin elinde bile olmayan şirket devletin resmi kurumuna nasıl ve ne şekilde ülkede en çok izlenen sporun en üst liginin yayın ihalesini aldırıyor ? Daha da vahimi Telekom'un yayın ihalesini almak için her şeyi yapacağı iddiası. Telekom son derece vasat ve başarısız olduğu internet servis sağlayıcılığı sektöründen sonra bir de yayın işine niye girsin anlamıyorum. Galatasaray'a verdiği sponsorluk ücreti var, spora böyle yatırım yapıyorlar, yayın ihalesiyle işleri neden olsun. İnternetten yayın yapma olayına girebilirler ama internette benim 1mbit bağlantımı bile sağlayamayan şirket maç yayınını nasıl kaldıracakmış ki ? Mantıksız olduğunu şimdi daha iyi anladık sanırım. Digiturk'u ve dolayısıyla Lig TV'yi karalama kampanyası gibi gözüktü benim gözüme. Belki bu amaçla ihalede miktarlar yükselir ve daha çok gelir elde edilir. Ne yönden bakılırsa bakılsın bir hinlik bir kurnazlık var işin içinde. Digiturk'ün aldığı paradan bahsedilmiş, bu üyeye ve kişiye göre değişiyor doğrudur. Babam emekli devlet memuru olduğu için özel kampanyadan yararlandı 60 lira civarı paraya tüm kanalları izliyor, sadece erotik kanallar kullanıma kapalı. Dizi kanalları dahil diğer tüm kanallar açık bizim evdeki Digiturk'te. Yine aynı şekilde kullanan başka bir arkadaşım 90 liraya yakın para ödediklerini söylüyor. Kampanyaya denk geldiğiniz zaman bir şekilde daha ucuza kapatıyorsunuz Digiturk paketlerini. Burada ben 59 ödüyorum oğlum 79 diye firmayı suçlamak pek doğru değil.

Gelelim TRT ve maçların yayınlanması olayına. Varsayım üzerinden hareket etmeye gerek yok zira yaşanmış örneği var gözümüzün önünde. Digiturk ihaleyi yeniden kazandığında ne olmuştu hatırlayalım. 4 maç Digiturk'ten yayınlanacaktı her hafta, büyüklerin maçları dışındaki 1 maç da TRT'den şifresi yayınlanacaktı. Yanlış konuşmuş olmayayım ama 3 veya 4 hafta gitti o şekilde. Zaten seyirci gelmemesinden yakınan Anadolu kulüpleri isyan etti duruma ve TRT bu yayınları yapmaktan vazgeçti. Günden güne daha da çirkinleşen tribünlere şifreli yayına rağmen gitmeyi tercih etmeyen futbol izleyicimiz şifresiz yayını bulup stad mı dolduracak ? Hem de Anadolu'daki stadları dolduracaklar ha ? Pollyanna'nın bile bu kadar iyimser olacağını sanmıyorum bu konuda. TRT zaten şu anda resmi yayın ortağı konumunda, ihaleyi Digiturk ile birlikte almışlardı ve o birliktelik sürüyor. Ligdeki bir maç oynandıktan 3 gün sonra TRT tarafından 90 dakika yayınlanabiliyor. Üstelik Stadyum programında önemli maçlarda özellikle de derbilerde özet süresi yarım saati bulabiliyor. Ayrıca özetlerde spikerin sesini değiştirmeyip Digiturk yayınındaki spikerin sesini kullanan tek kanalın da TRT olduğunu hatırlatayım. Halihazırda TRT bu birliktelikten gayet memnun görünüyor. Maçları 30 dakikalık özet halinde sıcağı sıcağına yayınlama ve bu görüntüler üzerinden 5-6 saat yayın yapma hakkı var, ne diye bunu bozup tüm yükü kendi sırtına bindirsin ki ? Bundesliga ve İspanya Basketbol Ligi yayınlarını yeni almış bir yayıncıdan söz ediyoruz, üstüne üstlük 2009 Dünya Yüzme Şampiyonası, 2009 Dünya Atletizm Şampiyonası gibi her zaman yaptığı yayınların yanına bir de 2010 Dünya Kupası yayın hakkını da satın aldı. Şu durumda Digiturk'ten fazla para verip de lig ihalesini almaları fazla ütopik bir düşünce gibi gözüküyor. Bu ihaleyi alacaklarsa bunu şifreli yayınla başarırlar, diğer türlü zor. Devletin kanalı olarak parayı döküp ihaleyi alırlar ve parasını yapılan zamlar ve vergilerle halktan çıkarmaya çalışırlarsa biz ne anladık o "şifresiz" yayından ?

Ve işin bölgesel yayın kısmı var bir de. Atıyorum Marmaris Süper Lig'e çıktı diyelim. Ben Marmarisli olarak başka bir şehirde bulunmak durumundaysam Marmarisspor'un maçını izleyemeyecek miyim kendi şehrimin dışında yayın olmadığı için ? Komik oluyor bu düşünce biraz.

Ha şu yazıdan sonra durduk yere eşşeğin aklına karpuz kabuğu düşürülür de bu uygulama bir şekilde hayata geçirilirse o zaman söylenecek şeyler bunlarla sınırlı kalmaz.

6 yorum:

baha dedi ki...

mantiksiz diye bir sey pek kalmadigindan, ihtimal dusuk de olsa boyle bir olay meydana gelirse yarari kadar zarari da olur, zaten cok cok az seyirciye oynayan takimlarin tribundeki seyirci sayisi cok duser. diger yandan bakarsak saglam rakiplerle cekismeleri gerekecek yeni ihalede, onun icin bir atilim olabilir ki beni de asil korkutan bu. secim malzemesi haline getirilebilme olasiligi gayet yuksek bir konu malum futbol mevzubahis olunca.

Volvox dedi ki...

Trt veya Telekomdan yalanlama ve açıklama gelecek mi bunu merak ediyorum.

armgn dedi ki...

telekom ihaleyi alırsa bu işin içine atv girer... benden söylemesi

painkiller dedi ki...

ne olur bilmem ama artık tüm maçların canlı yayınlanması gerekli

Can dedi ki...

Bu yayın ihalesi işi çok can sıkıcı. Ben, maalesef ev arkadaşım bitirdiğinden Digiturk üyeliğimi devam ettiremedim. Ancak Rijkaard geldi geleli almayı planlıyorum.
Kim alacak edecek bilmemekle beraber, yeni yayın ihalesi için Doğan grubunun kafayı bozduğuna eminim. ancak 1 yıl hariç Digiturk te yayınlanan tüm sezonları evimde seyrettim. öğrendi bu adamlar bu işi. tekrar geriye gitmenin, maç ortasında reklam izlemenin alemi yok. Dahası söylediğin gibi, abartılacak bir fiyat değil. TRT ise başka bir boyut; devlet şu işlerden bi zahmet elini çeksin. Kimin cebini dolduracağımızı şaşırdık. Digiturk un keyfini çıkarsınlar.

irfancemiyeti dedi ki...

saçmalamayın ya biriniz men marmaris dısındaysam marmarıs macını izleyeicem diyorsun suanda sanki izleye biliyorsun 4 büyüklerden baska bir takımın macı naklen yayyınlanmıyor burda sunulan sey hangi ilde mac yapılacaksa o ilin trt her hangi bir kanaldan sadece o ile ayıt yayyın yapılmasını sunuyor biride söyle yazmıs stada giden sayısından dusus olur :) güldürme ya sen digi türke nekadar veriyorsun mac basına stada giriş ne kadar arasında ucurumlar var onuda gec kavelerde 2 tl mac izletiyorlar 2 tl nerde 30 tl nerde hepiniz saçmasınız sacma

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO