31.08.2009

En Kötüsü Böyle! : Ankaraspor 0-2 Galatasaray

Bir maç hatırlıyorum, tarihini kontrol ettim 22 Şubat 2006'ymış. Chelsea Stamford Bridge'de 1-0 önde giderken Rijkaard oyuncu değişiklikleriyle maçı çevirdi bir anda ve deplasmandan kazanarak döndü Barcelona. O maçı aklıma getiren şey de bugün atılan 2 golde imzası olan 4 ismin 3 tanesinin oyuna sonradan girmesiydi. Arda ve Aydın asistledi Kewell ve Nonda attı benim de aklıma o maç geldi işte. Takım kötüyse veya iyi de olsa istediği skoru elde edememişse Rijkaard bir şekilde durumu farkedip işleri yoluna koymayı başarıyor. Şampiyonlar Ligi 2. Tur maçı da olsa, 34 haftalık ligin henüz 4. maçı da olsa aynı ciddiyetle ve kararlılıkla yapıyor işini. O değişikliklerle maçı çevirip Avrupa'nın kendisini ayakta alkışladığı adam aynı alkışları bugün bizlerden alıyor, transferin son gününde bir kez daha teşekkür edelim yönetim kurulumuza.

Şunu kabul etmeliyiz ki bugün Tobol maçları dahil en kötü maçımızdı bu sezon. Tobol'a karşı ligi devam eden ve ritmini bulmuş bir rakip vardı karşımızda, biz de daha ilk resmi maçımıza çıkıyorduk ve fiziksel olarak %50'lerde bile değildik, O gün Elano ve Keita da yoktu üstelik. Bugün fiziksel olarak kendini bulmuş, Keita'yı kazanmış, Elano'yu takıma adapte etmeye başlamış bir takımdık. Teraziye bunları koyunca bugünkü oyunun olumsuz anlamda daha ağır bastığını görüyoruz. Pujol ve Cuadrat o kadar iyi kondisyon yüklüyor ki sakatlanıp da geri dönenlerin nasıl diğerlerine göre vasat kaldığını hemen görüyoruz. Bugünün fizik olarak vasat isimleri Hakan ve Topal'dı. 1 haftalık sakatlık bile yaramıyor oyunculara, anında düşüyorlar. Kewell, Keita, Baros gibi oyuncularda bu düşüş gözlemlenmiyor dışarıdan yeni geldikleri için, ancak uzun süredir Türkiye'de olan Hakan ve zaten Türkiye çıkışlı olan Topal'ı gördük bir anda çöküvermişler fiziksel anlamda. Geçmişte fizik olarak da yeteri kadar çalışmadığımızı biliyoruz bu sezon, hala bunu görememiş olanlar için çok güzel iki belgedir Hakan ve Topal'ın bugünkü oyunları. Mustafa Sarp'a ağır deniyor ama bugün Topal'ın yanında turbo motor gibiydi 90 dakika boyunca. Bu açıdan bakınca özellikle yerli oyuncularımızın 10 günlük aradan sağlam dönmesi gerekiyor.
Bugün oynanan kötü oyununun temeli kilit noktalardaki oyuncuların yetetsizliğinden ileri geliyor bana kalırsa. Şöyle düşünelim, rakip takım bu kadar çok üstümüze gelmeyip pozisyon bulmasa sezonun en kötü oyunu olduğunu iddia etmezdik değil mi? Takımın sol beki hücuma katılamıyor, katılınca da dönemiyorsa, orta sahada Arda ve Elano'dan önce pas dağıtımını yapıp oyunu şekillendirebilecek oyuncu olan Topal işini yapamıyorsa ve sağ bekteki isim de her zamanki fizik gücünden uzaksa rakip için madene dönüşüyor defansif yönümüz. Zaten hücum oynamayı seven Ankaraspor geride pek sağlam durmayan Galatasaray'ı görünce iyice cesaretlendi. Geride işi sıkı tutalım diye düşünen ilerideki oyuncularımız da tedirgin oynamaya başladı ve içinden çıkılmaz bir hal aldı durum. Özellikle de ilk yarı böyleydi durum.. İkinci yarıda biraz daha toparlandık ki ilk bölümde bahsettiğim fiziksel durumun yansıması bu hepimizin bildiği gibi. Ankaraspor bu yarıda da biraz gelmeye çalıştı hatta Leo Franco'nun çıkıp 2 kere uzaklaştırdığı ve sonra aşırtma vuruş denemesiyle biten pozisyon var, kendimize gelip uyanmamız adına ciddi bir tehlikeydi o. Yavaş yavaş Ankaraspor'u geriye hapsedip oyunumuzu kabul ettirmeye başlamıştık. Tam da rakibin çekinmeye başladığı noktada Kewell ve Nonda'nın oyuna girmesi işi bitiren hamle oldu. Belki organize gibi görünen tek golle maçı kazanabilirdik ama duran topla beklenenden erken bir gol bulduk ve kapanan Ankaraspor'un açılmasına sebep olduk, haliyle de rahat pozisyonlar bulmaya başladık bu noktadan sonra. Oyuna sonradan giren diğer isimlerden olan Aydın da son noktanın konmasına yardım etti. Değişikliklerin üçünün de böyle isabetli olup sonuca doğrudan etki ettiği maç sayısı pek azdır yakın tarihimizde. Durum iyi de olsa kötü de olsa Mehmet Güven ve Volkan Yaman oyuna giriyordu son 2 senedir, ezberlenmiş gibi bu adamlarla uğraşıyorduk her maçın son yarım saatinde ve kötü sonuç alıyorduk. Şimdi bu iki isim uzak tutuluyor takımdan ve yerlerine dünya çapında isimler oyuna giriyor. Bu dünya çapındaki isimler geçen sezon da oyuna girebiliyordu belki ama doğru yerde ve zamanda değil. Bu teknik kadromuzu ve olumlu yönlerini saya saya bitiremiyoruz, her hafta başka bir yönleriyle bizi kendilerine hayran bırakıyorlar.

6 yorum:

os dedi ki...

Bu değişikliği yapabilecek cesareti olduğu için rijkaard'ı,

rijkaard'ın bu değişiklikleri yapması için geniş kadro kurup bu olanağı sağlayan yönetime,

rijkaard'ın oyuna aldığında dakikaya,saate bakmadan görevini yapan oyunculara,

yerlerine giren oyuncuların attığı gollerde en az onlar kadar sevinen diğer oyunculara,

orjinal forma satışlarını patlatan, stokları eriten taraftara,

ve burada yazmayı unuttuğum bu birlikteliğin sağlanmasında emeği olan herkese helal olsun...

basının böyle salak saçma sebeplerle bu birlikteliği bozmaya çalışmasına gülüyorum.. ama daha iyi günleri bunlar, daha ne maymunluklar göreceğiz, eğleneceğiz biz...

ayrıca franchi güzel bir maç galatasaray yazısı olmuş, pozisyonlar-skorlar değişir ama senin bu bahsettiğin yapı cuk diye karşımızda olacak her maç.

Northx dedi ki...

tarihimizde olmayan diğer bir durumsa duran topların artık yarı penaltı haline gelmesi. o kadar farklı varyasyonlarımız var ki rakip takım hangi oyuncuyu, formasyonu savunacağını kestiremiyor. arda kol hareketini yaptıktan 3 saniye sonra atışı kullanıyor, rakip takımın uyum sağlaması mümkün değil.

galatasaray'ın tarihinde oluşturduğu en iyi yönetim, teknik ekip ve takım. bu altyapısı sağlam süreç stadın yapımından sonra daha da hızlanacaktır. maaşallah diyelim.

csyasoo dedi ki...

Stanford Bridge'deki maç mı? yoksa Şampiyonlar ligindeki Fİnal maçı mı ?

Şampiyonlar ligi finali de göyle idi.

firat selcuk dedi ki...

finalde de oluyor aynı durum da benim aklıma gelen o chelsea macı oldu.. messi'nin dayak yedigi mac diye ilk o geldi sanırım aklıma..

gillerprensi dedi ki...

Arkadaşlar süper lig için süper bir kadronun olduğu doğru ancak dün gece bana göre takım SOS verdi. sistem gereği orta alana çok yük biniyor.
kanat oyuncuları çizgiye yakın olduklarından iki tane ön libero perişan oluyor. dolayısıyla deplasmanlarda savunma hatalar yapabilir. hayırlısı diyelim

Arkhe dedi ki...

Bence çok abartıyorsunuz.

60 dakika Ankaraspor'un daha etkili olduğu ya da daha doğrusu Galatasaray'ın istediği hiçbir şeyi yapamadığı bir maçta kenarda bu isimler varken siz maça müdahele etmez miydiniz? Etseniz ne şekilde ederdiniz? Muhtemelen aynı.. He ben mesela Keita'yı hayatta çıkarmazdım..

Rijkaard büyük bir futbol adamı, aksini kimse iddia edemez ama sanki bu durum iyice abartılmaya başlandı..

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO